Инвестиционна активност в община Тервел в началото на годината

Дестилерия, кравеферма, обреден дом и ремонт на музея

Обективен измерител на инвестиционната активност в общината е регистърът на общинската служба „Териториално и селищно устройство“. От него е видно, че зимният период се ползва от гражданите, които имат инвестиционни намерения, за да бъде възможно инвестициите да се случат през строителния сезон.Какво показва общинският регистър за м. януари?

Постъпило е искане от дружество, което е заявило  изготвяне на проект за изменение на подробен устройствен план на имоти в с.Кочмар, с което се промемят границите  и предназначенията им. Новият имот ще има обща площ от 3 800 кв. м.  и ще служи за изграждане на дестилерия за етерично-маслени  култури и складови помещения. Община Тервел е съсобственик на единия имот и притежава 680 кв. м. от него. С цел да бъде оказана подкрепа на бизнес начинанието , общината ще продаде на частния собственик своя дял от имота, след надлежно взето решение на общинския съвет.

 Частен земеделски стопанин от с.Божан е внесъл искане за изменение предназначението на негова собствена нива, която граничи със селищната граница на селото. Имотът ще бъде предназначен за построяване на нови складови помещения за съхраняване на селскостопанска продукция.Площта му е приблизително 3 декара.

Издадено е разрешение за строеж на кравеферма в с.Професор Златарски.Новата сграда ще бъде разположена в стопанския двор на селото и ще е  с площ от 664, 56 кв.м.Предназначена е за отглеждане на 100 бр. говеда от месодайна порода.Животните ще се отглеждат по открит способ, т.е. ще прекарват във фермата само времето, в което има неблагоприятен климат.

Издадени са разрешения за строеж и на две сгради за жилищни нужди.Собственик на дворно място в гр.Тервел ще строи къща със застроена площ от 107 кв.м. Друг тервелчанин ще си строи барбекю  с площ от 32 кв.м.

През януари 2018 г. са издадени две разрешения за строеж на кабелен оператор – за изграждане на оптични кабелни мрежи в селата Жегларци и Полк.Савово.Общата дължина на мрежата в двете села е 1940 м.

Издадени са още разрешения за строеж по инвестиционни проекти на Община Тервел – за изграждане на обреден дом гробищния парк на Тервел и за реновиране на градския музей.Има и по-малки частни инвестиции, като зидани високи огради и други жилищни подобрения и преустройства.