Как да ползваме „Синя зона“?

Създадени са два начина за заплащане

Община град Добрич напомня на гражданите, че престоят в „Синя зона“ се заплаща предварително, т.е. в момента на спиране на превозното средство. Създадени са два начина за заплащане: таксуване от оправомощен служител на общината или изпращане на sms на кратък номер 1358. Цената и в двата случая е една съща - за час престой се заплаща такса от 1 лев. Когато таксуването е извършено от общински служител, за заплащането се издава касов бон, който трябва да бъде поставен на видно място на предното табло на автомобила.

Съгласно Наредбата на Община Добрич за „организацията, безопасността на движението и дисциплината на водачите на превозни средства и пешеходците“ няма гратисен период за ползване на платената зона. Това означава, че заплащането трябва да е в началото на нейното ползване. При констатиране на нарушения и неплащане се преминава към поставяне на блокиращо устройство/скоба/. За освобождаване на автомобила от блокиращото устройство се заплаща сумата от 10 лева, към която се добавя и дължимата такса престой. Тоест ако МПС е престояло два часа се заплаща сумата от 10 + 2 лева. Периода на престой се установява чрез поставеното уведомление.  Това са разпоредби, залегнали в Наредба, приета от общинския съвет, която бе обявена за обществено обсъждане и е съобразена с действащите закони в Република България, както и с получените предложения по време на публичното обсъждане.  

При изпълнение на служебните си задължения, служителите на сектор „Синя зона“ са задължени да спазват етични правила на поведение. Работата им се контролира и всички получени сигнали или жалби се разглеждат и се вземат необходимите мерки за осигуряване на безпроблемното ползване на зоната.  

Община Добрич призовава гражданите да бъдем отговорни и да спазваме правилата, които се отнасят до всички ни. Процесът е взаимен и касае както ползващите услугата, така и самите служители. Община Добрич заявява, че няма да толерира случаи на неуважително и грубо отношение към служителите, изпълняващи своите служебни задължения.

Синя зона е въведена в полза на гражданите и цели подобряване на обслужването, регулиране на трафика и по – чиста околна среда.