Изложба живопис на Найден Петков – нежният класик

На 7 февруари от 17,30 ч. в Зала 1 на Художествена галерия

Изложбата се открива на 07. 02. 2018 г. от 17,30 ч. в Зала 1 на Художествена галерия - Добрич. Тя представя 26 творби на художника - живопис и рисунки от фонда, които са малка част от значимото му и многостранно творчество. С нея припомняме и отдаваме почит на творческото дело на този голям български художник. Те са рисувани в периода 1965 – 1981 г., като някои от тях са откупувани от Общите художествени изложби „Земята и хората“, които са откривани в Добрич и от самостоятелната му изложба в галерията през 1981 г.
Приятелите и колегите му описват Найден Петков като „дълбок, мъдър, надарен с тънката чувствителност на поет, съчетаващ артистичност и благородство, майсторство и човешко достойнство.“ Този аристократ на духа е свързан трайно с Добруджа и за това една част от живописните платна и рисунки в изложбата тематично са свързани с нашия край – добруджански полета, терени, балчишки пейзажи.
За разлика от смисловия материал, с който изграждаме думите и понякога усещаме тяхната старост то платната „Из Добруджа“, продължава да носи необята и тайнството на добруджанската шир, „Пейзаж с кран“ осветлява пространството извън съоръжението-символ на социалния строй, а в „Първа атомна“ погледът към небето е все по-съвременен.
„…Макар и малобройна, колекцията представя художника с двете му същностни лица – като майстор на живописта на прима – живопис-дихание и като майстор на многопластовата фрескова живописна тъкан, която води зрителя в естетическото общуване с творбите преди тематичния мотив.
….Обичаните от майстора мотиви са къс от родната природа, градски пейзаж, натюрморт или интимен портрет, Добруджа трайно вълнува художника. Чертите й той търси и опоетизира в цикъла платна, в които изначалния, философски възторг от силата на земята ражда експресивни с осезаемата си пластичност платна…“ пише Ирина Аврамова, изкуствовед през 1993 г.
Изложбата е придружена с биографични данни, фотоси и текстове на изкуствоведи за творчеството му.