Н. Димов за Пирин: Търся баланс, а не консенсус!

Въздухът в София има тенденция към подобряване

"Протестите за "Пирин" са основно политически. На фронтлинията са представители на политически партии, които не успяха да преминат бариерата от 4% на последните избори. Трябва да намерим баланс между опазването на околната среда и икономическото развитие, а не консенсус. Търся баланс, а не консенсус", настоя екоминистърът Нено Димов пред България он еър.

Той се оказа във фокуса на гражданското недоволство през последните седмици, а протести в защита на Национален парк "Пирин" и мръсния въздух станаха причина да бъде поискана неговата оставка.

Нено Димов още веднъж подчерта, че е поел ангажимент и не вижда основания да подава оставка. Екоминистърът увери, че не съжалява, че е поел поста и се чувства подкрепен от хората, които са му предложили да оглави министерството.

Според него покрай предстоящото изграждане на втори кабинков лифт в Банско се повтаря лъжливо твърдение за 48% застрояване. "В тези 48% става дума само за водохващания, и то за питейни нужди", подчерта екоминистърът.

Според Нено Димов има непрекъснат стремеж към спиране на икономическото развитие на страната. Надали някой ще тръгне да инвестира в ски спорта, когато един втори лифт е 10-годишна сага, предупреди той. По думите му губим непрекъснато от това, че не успяваме да развием държавата си като дестинация.

Министър Димов не отрече, че трябва да се вземат мерки за подобряване качеството на въздуха. Според него първата стъпка е да признаем, че има проблем, а гражданският натиск е стимулиращ в това отношение.

Нено Димов посочи, че в края на декември и през януари инспекторатите към Столичната община и екоминистерството са извършили 45 проверки на обекти, които могат да замърсят въздуха. "Наложените санкции са за 142 хил. лева. Контролът в момента е много засилен. Водещият приоритет ще бъде въздухът. Това е истински големият проблем", увери министърът на околната среда и водите.

Според него най-голям ефект ще даде контролирането на пазара, за да не се допускат некачествени горива. "Не виждам проблеми в управлението, мнозинството е стабилно", завърши екоминистърът.