Областният управител бе гост на разширеното заседание на НС на ДЗИ

Отчет за научноизследователската, производствената и внедрителска дейности на ДЗИ през 2017 г. изнесе директорът му доц. д-р инж. Илия Илиев

Областният управител Красимир Кирилов бе гост на провелото се днес,  разширено заседание на Научния съвет на Добруджански земеделски институт. В обръщението си към ръководството на ДЗИ Генерал Тошево и неговия колектив Кр. Кирилов сподели искрената си гордост от работата на колектива. „Като Областен управител искам да заявя, че се гордея с постиженията в земеделската наука и селекция, плод на няколко поколения учени от института. Благодарение на съхранените традиции и неуморни усилия в лабораториите и полетата на ДЗИ са създадени над 120 български сорта и хибриди, съставляващи огромен дял от сортовата структура на родното земеделие. Вашите продукти са предпочитани в съседни страни и високите оценки и отличия са доказателство за добрата работа на колектива.

Добруджански земеделски институт е една от емблемите не само на област Добруджа, а на цяла България!“, заяви Областният управител и пожела ползотворна и плодородна година.

Отчет за научноизследователската, производствената и внедрителска дейности на ДЗИ през 2017 г. изнесе директорът му доц. д-р инж. Илия Илиев. От него стана ясно, че през миналата година произведената стокова продукция от ДЗИ е общо 10 600 тона, от които най-голям дял има обикновената пшеница – 4122 т, и слънчогледът – 1683 т. Колективът на научния институт е реализирал общо 4564 т стокова продукция. 560 т са заготвените през миналата година предбазови и базови семена от зърнено-житни култури. Директорът на ДЗИ отчете, че общият размер на приходите от реализация на посевен материал, растениевъдна и животновъдна продукция, авторски права, субсидии от ДФ „Земеделие“ и други за 2017 г. възлизат на 4 420 198 лв.

 На заседанието присъстваха още и дългогодишните научни работници – професорите Николай Ценов, Илия Илиев и Михаил Христов.