Е. Караниколов: Правилата за работа на НИФ ще бъдат променени

Правилата за работа на фонда не са ясни и забавят работата по класирането на проектите

„Правилата за администриране на проектите, подпомагани от Националния иновационен фонд (НИФ), ще бъдат променени и направени по-ясни“, каза по време на парламентарния контрол днес министърът на икономиката Емил Караниколов. Той отговори на въпрос на депутатите Димитър Данчев и Драгомир Стойнев относно администрирането на НИФ.

„През септември 2016 г. е открита осмата конкурсна сесия на НИФ с бюджет над пет милиона лева. Във Фонда са получени 192 предложения, но решението за класирането е взето в края на 2017г. В парламентарната група „БСП за България“ постъпиха сигнали за нередности от страна на Изпълнителната агенция за малките и средните предприятия (ИАМСП) и на НИФ“, каза Данчев.

„За НИФ отговоря Изпълнителната агенция за малките и средните предприятия. От 15 до 30 септември 2016 г. за осмата конкурсна сесия са подадени над 190 проекта и предложения за научни и изследователски проекти. Класирането обаче се забави заради административни процедури, сред които и проблеми с намирането на външен одитор на Фонда“, посочи министър Караниколов. „И ние получихме сигнали за забавяне на процедурите и направихме проверки, които не откриха нарушения в НИФ“, добави той.

„Разбра се обаче, че правилата за работа на фонда не са ясни и забавят работата по класирането на проектите. Деветата конкурсна сесия на НИФ няма да започне, преди да се променят правилата за управление на средствата“, заяви министър Караниколов.

„Тези правила ще бъдат дадени предварително в парламента“, посочи той. „Забавянето на хонорарите се дължи на договорите с изпълнителите на проектите от осмата конкурсна сесия на НИФ. Там е записано, че парите се изплащат след класиране на конкурсните предложения“, уточни министърът.