Тръмп поиска 716 млрд. долара за отбрана

За базовите нужди на Пентагона се предвижда да бъдат отпуснати 617 милиарда долара

Президентът на САЩ Доналд Тръмп поиска Конгресът да отпусне 716 млрд. долара за военни разходи през финансовата 2019 година, която започва на 1 октомври тази година. Това съобщи на брифинг в Пентагона заместник-министърът на отбраната Дейвид Норкуист.

За базовите нужди на Пентагона се предвижда да бъдат отпуснати 617 милиарда долара, за продължаване на военните операции в Афганистан, Ирак, Сирия, Йемен, Сомалия и други страни – 69 млрд. долара. Още 30 млрд. са средствата за поддържане на бойната готовност и модернизацията на ядреното оръжие. По-рано Конгресът реши да отпусне рекордните 700 млрд. долара за Пентагона. От тях се предвиждаше 629 млрд. да са за базови нужди, а 71 млрд – за военни операции. Все още обаче законопроектът не е утвърден.

В този документ се казва, че министерството на отбраната на САЩ трябва да бъде готово за „дългосрочно стратегическо съперничество с Русия и Китай“, напомни заместник-министърът на отбраната Дейвид Норкуист. Ако той бъде окончателно гласуван, това ще означава, че САЩ ще изпревари по военни разходи Русия и Китай. Администрацията поиска и 24 млрд. долара за модернизирането и поддържането на бойната готовност на ядрения арсенал. Въпреки вложените средства за ядрения арсенат, Доналд Тръмп заяви, че се надява да не се налага страната да го използва.

Проектобюджетът предвижда 18 млрд. долара в рамките на две години за изпълнение на обещаното строителство на ограда по границата с Мексико и 200 млрд. долара за инфраструктурни проекти, които да стимулират инвестиции за 1,5 трлн. долара в рамките на десет години, осъществени съвместно с държавни, местни и частни партньори.