Повишени са нивата на фините прахови частици във въздуха над столицата

Животът

13-02-2018, 09:21

Снимка:

pixabay

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Й. Фандъкова: Няма извинение за насилие над деца

Призивът към софиянци и гостите на града е да ограничат използването на личните автомобили

Повишени са нивата на фините прахови частици във въздуха над столицата. Според данните на интерактивната карта за наблюдение най-високи са стойностите им в западните и северните квартали, където достигат до три пъти над нормата.

Призивът към софиянци и гостите на града е да ограничат използването на личните автомобили, като се използва градския транспорт. Преди три седмици Общинският съвет на София прие окончателно механизма за действие в дни с прекомерно запрашаване. Сред мерките е въвеждането на т.нар. „зелен билет“ в дните с повишени нива на фините прахови частици. Той е на цена 1 лев, важи за всички линии на градския транспорт през целия ден и се пуска именно в дните със завишени нива на фините прахови частици. При повишение над 100 микрограма на кубичен метър СДВР вече извършва извънредни проверки на автомобилите за нивата на вредните газове.

Столичният инспекторат, съвместно с Регионалната екоинспекция, също предприемат извънредни проверки на пунктове за вторични суровини и автосервизи за нерегламентирано изгаряне на отпадъци. При подобряването на времето от Общината извършват и миене на улиците и булевардите отново като мярка за намаляване на фините прахови частици във въздуха.