Е. Захариева: Стратегията на ЕС за Западните Балкани е навременна

България е поставила много високо европейската перспектива и свързаността на Западните Балкани

Стратегията за разширяване на ЕС към Западните Балкани е много навременна, коментира вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която участва в дискусията "Бъдещето на Западните Балкани и новата стратегия за разширяване на ЕС" днес в Дома на Европа в София, предаде БНТ.

"Ние виждаме в стратегията много положителни страни", посочи Захариева. Според нея стратегията е навременна, всеобхватна и вдъхновяваща. Тя определи стратегията и като много справедлив документ, защото ясно очертава предизвикателствата пред всяка от държавите.

"Това е един дългосрочен документ, той дава доста амбициозна дата - 2025 г.", каза още министърът на външните работи, като подчерта, че в същото време стратегията много ясно казва, че няма да има компромиси с критериите. "Документът е стимулираш, вдъхновяващ, но и реалистичен, в него много ясно е заявено какви са предизвикателствата и какво би трябвало да се случи", отбеляза Екатерина Захариева.

"Посочването на индикативната дата може да бъде стимул", смята Захариева и нарече стратегията открит и честен документ. Тя изрази задоволство, че в стратегията има фокус и върху младите хора, създаване на работни места, създаване на предприемачески и дигитални умения. Захариева посочи, че европейската перспектива на Западните Балкани означава сигурност, стабилност и просперитет на целия ЕС.

Министърът коментира още, че се наблюдава два вида умора - умора от разширяването сред немалко от гражданите и политическите елити на държавите членки на ЕС, която може би се дължи на многото проблеми, с които се сблъсква ЕС през последните години, и умора от реформи и обезверяване на някои от страните кандидатки.

Тя подчерта, че България е поставила много високо, като един от основните приоритети на нашето председателство, европейската перспектива и свързаността на Западните Балкани и изрази убеденост, че този фокус върху Западните Балкани няма да приключи с шестте месеца на българското председателство.

Председателят на парламентарната комисия по външна политика Джема Грозданова заяви, че винаги е подкрепяла идеята България да бъде регионален лидер. Тя се съгласи, че ЕС не може да нарича себе си глобален играч, ако изпусне от погледа си региона.