Граждани на Добрич искат единна цена на водата в цялата страна

Добруджанци

13-02-2018, 16:13

Снимка:

DobrichUtre.bg

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

От кв. "Изгрев" стартираха изкопните дейности по проекта за воден цикъл на Добрич

Подготвя нов Закон за "ВиК", заяви зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова

На територията на цялата страна трябва да бъде въведена единна цена на водата, за да се гарантира достъпът на всеки човек до тази ценност, съобщава БТА. Това поискаха след серия от протести срещу очакваното поскъпване на водата в Добричкия регион граждани на среща в областната управа със заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова.
Цената на водата трябва да се уеднакви в цяла България, защото в Добруджа нямаме никаква вина, че питейната течност се черпи с електрически ток от дълбоки сондажи, а потребителите в столицата са облагодетелствани, че до тях достига от голям язовир, поясни архитект Емилия Добрева.
Това е правилен подход и солидарен принцип, но не знам доколко може да се реализира в чист вид,защото, например, във Видин, където водата се черпи по гравитачен път, веднага биха запитали защо да плащат по-висока цена,заяви Малина Крумова. По думите й Министерството на регионалното развитие и благоустройството търси решение на проблема в междинни варианти като въвеждане на такса "солидарност". Не може физически обстоятелства в даден регион да препятстват достъпа на потребителите до вода, каза заместник-министърът. Крумова добави, че се обмислят промени в законодателството така че "ВиК", които са в подобна ситуация, макар да са търговски дружества, да бъдат подпомагани.
По думите й освен, че се подготвя нов Закон за "ВиК" се обмислят и промени в наредба, която урежда плащането на т.нар. обща вода в условията на етажна собственост. От гражданската инициативна група поискаха да бъдат въведени водомери с ваучери,които позволяват потребление на вода до изчерпване на лимита в картите.