ЕС: Западните Балкани да работят за помирение и изпълнение на програмите за реформи

Ще продължим да работим с тези държави на двустранна основа за по-ефективно регионално сътрудничество

Европейската комисия изрази днес очакването страните от Западните Балкани да насочат усилията си в изпълнението на програмите си за реформи, за да напреднат по пътя към ЕС. ЕС подкрепя принципа за помирение на Западните Балкани, предаде БТА. "Европейският съвет изрази подкрепата си за ясна европейска перспектива за региона. Ще продължим да работим с тези държави на двустранна основа за по-ефективно регионално сътрудничество", заяви говорител на комисията.

"Изявления, които биха могли да бъдат възприети като политическа намеса в съседни страни, не помагат за установяването на добросъседски отношения", добави говорителят по повод коментари на албанския премиер Еди Рама. "ЕС очаква изграждането на добри и трайни отношения със съседите, както и съсредоточаването в собствените програми за реформи, за да напреднат страните от региона по пътя към ЕС", добави говорителят.

Албанският премиер Еди Рама допусна възможността някога Косово и Албания да имат „общ президент като израз на национално единство“. Той отбеляза, че двете страни вече разполагат с общи посолства и дипломатически представителства.