Фандъкова: ИТ са сред най-бързо развиващите се индустрии в София

През юни тази година столицата ще бъде домакин на международни събития за иновации в рамките на Дигитална седмица

През последните години София все по-убедено се доказва като привлекателно място за инвестиции. София продължава да бъде най-голямата областна икономика в страната като осигурява най-високия стандарт на живот. Финансовата стабилност на града се отбелязва и от международната рейтингова агенция „Стандартс енд Пуърс“, които тази година присъдиха на София инвестиционен рейтинг. Към края на 2015 г. столицата е привлякла повече от половината чуждестранни инвестиции в страната. Това са над 12 млрд. евро или над 9 000 евро на човек, което е три пъти повече от средната стойност за страната. София произвежда 40% от БВП на страната. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на форума на иновации „Иновейшън Стартър“ в присъствието на председателя на ЕК за България Огнян Златев, директора на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, предаде пресслужбата на Столична община.

На събитието присъстваха и заместник-кметът на София Дончо Барбалов, директорът на Общинската агенция за инвестиции Владимир Данаилов.

Столицата на България е в топ 3 на европейските градове с най-висок ръст на чуждестранни туристи през периода 2009 – 2016 г. – 9,4% според Mastercard “Global Destination Cities Index.

"Нашите усилия са насочени към това да прилагаме иновативни решения в управлението на града и проектите за развитието на града. Информационните технологии са сред най-бързо развиващите се индустрии в София", посочи също Фандъкова. Те формират 5,7% от икономиката на общината като генерират и все по-голяма част от износа на България. През 2015 г. приходите от износ на ИТ фирмите са достигнали 1,2 милиарда лева или близо 9% от общия износ на услуги от страната.

София се превърна в една от най-динамичните стартъп среди в Централна и Източна Европа, през 2015 г. списание „Форбс“ класира София сред топ 10 на най-добрите места за започване на бизнес.

През юни тази година София ще бъде домакин на още големи международни събития за иновации като Дигиталната седмица, организирана заедно с еврокомисар Мария Габриел.