Белият дом може да обучи и въоръжи 1 млн. учители

През последната седмица в САЩ възникна разгорещен национален дебат за контрола над оръжията

Белият дом загатна, че федералното правителство може да намери пари за финансиране обучението и въоръжаването на 1 милион учители в САЩ в противоречив опит да се предотвратят още масови стрелби в училищата, пише "Гардиън".

През последната седмица в САЩ възникна разгорещен национален дебат за контрола над оръжията след поредната масова стрелба в училище. Миналата седмица при нападение на ученик в училище във Флорида бяха убити 17 души.

По-рано тази седмица на няколко пъти американският лидер Доналд Тръмп призова на срещи в Белия дом и в "Туитър" учителите и треньорите в училищата да бъдат въоръжени.

Учителски синдикати са шокирани и приемат със скептицизъм подобен план, тъй като смятат, че ще е неизпълним или неефективен.

Вчера следобед Тръмп отиде още по-далеч, заявявайки на среща в Белия дом, че е хубаво тези учители, които носят оръжие да бъдат поощрени с бонуси. Той предлага бонус над заплатата от 10, 20, 40%.

"Искам моите училища да бъдат толкова защитени, колкото и моите банки", каза държавният глава.

Ако на 40% от американските учители им бъде даден бонус в размер на 1000 долара, това означава, че около 1 милиард долара ще трябва да бъдат отделени за 1 милион учители.

"Наистина ли смятате, че това е твърде много за безопасността на училищата", попита говорител на Белия дом и добави, че скоро Тръмп ще разговаря с Конгреса за законодателство и бюджетни предложения.

Американският лидер се обяви против провежданите в училищата учения при ситуация със стрелец, които са се превърнали в норма.

Говорител на Белия дом потвърди, че американският президент обмисля да подкрепи предложението да не се продават нападателни оръжия на лица под 21-годишна възраст, но няма да подкрепи цялостна забрана на този тип оръжия в САЩ. Оцелелите при стрелбата във Флорида ученици водят яростна кампания за забрана на нападателните оръжия.