Заседанието на Общинския съвет е достъпно и за хора с увреден слух

Мисия Бургас

27-02-2018, 10:56

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Народният представител от ГЕРБ Даниела Димитрова се срещна с ТО на глухите

Подобна услуга се предоставя за първи път в нашата страна

Днешното 38-то заседание на Общински съвет - Бургас ще бъде достъпно за хора с увреден слух, тъй като ще бъде осигурен видео - жестов превод.

Заедно със звука и картината, които се излъчват в реално време на страницата на местния парламент, в реално време  тече сигнал, позволяващ на хората с увреден слух да следят всичко, което се случва в заседателната зала.

Подобна услуга се предоставя за първи път в нашата страна. Тя е в резултат от успешното сътрудничество между местната власт и инновативните млади хора в България. Това е прекрасен пример как високоскоростен интернет и високите технологии могат да работят в полза на хората с увреждания.

Досега видео - жестов превод се осигуряваше персонално чрез използване на предварително закупен за целта таблет и заплатена абонаментна такса.  За да достигне до максимално много потребители, сега сигналът ще бъде достъпен през сайта на общинския съвет. Тъй като заседанията продължават по-дълго от обикновен разговор, преводът ще се извършва от двама преводачи. Те ще се сменят на всеки 20 минути, спазвайки стриктно Кодекса на жестовите преводачи.

Чрез осигуряване на жестово покритие на публични събития в реално време, се цели подобряване на достъпа на хора с увреждания до обществена информация. Така ще се стимулира участието им в обществения живот.

След края на заседанието ще бъде направен анализ на нагласите на целевата група към предоставянето на подобна услуга. Ще бъде оценена и техническата страна, за да бъдат отстранени евентуални пречки за правилното й функциониране

Такава услуга би била много подходяща при провеждане на различни форуми и срещи. Възможността да се извършва жестов превод е предпоставка за използването й не само за местни, но и при международни събития. Предстои изпробването и на трансскрибция на публично събитие в реално време.