ЕС задълбочава диалога със Западните Балкани

Свят

28-02-2018, 06:46

Снимка:

pixabay

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

ЕБВР ще продължи да подкрепя трансгранични проекти на Западните Балкани

Най-голямата пречка пред решаването на спора между Атина и Скопие е гръцкото искане за промяна на македонската конституция

Македонският премиер Зоран Заев обяви за първи път кои са вариантите за решение на спора с Гърция за името, предава БНТ. Дипломатическите усилия за интегриране на Западните Балкани в ЕС набират все по-голяма скорост едновременно на няколко фронта. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обикаля всички страни от региона, а германският канцлер Ангела Меркел прие сръбския президент Александър Вучич.

Най-голямата пречка пред решаването на спора между Атина и Скопие е гръцкото искане за промяна на македонската конституция. Това заяви македонският премиер Зоран Заев пред Ройтерс. Той посочи за първи път в прав текст и четирите обсъждани варианта за ново име.

Официална реакция от Гърция още няма. Но местните медии съобщават, че правителството на Алексис Ципрас си е харесало Горна Македония. Предложението се очаква да занесе в неделя в Скопие външният министър Никос Кодзиас.

В Берлин германският канцлер Ангела Меркел заяви дипломатично пред сръбския президент Александър Вучич, че Косово далеч не е единственият проблем пред евроинтеграцията на Сърбия.

Меркел не отрече, че с Вучич са обсъдили варианти за нормализирането на отношенията Белград-Прищина, но заяви, че няма да дава съвети на Сърбия. Поне не пред медиите.

Междувременно председателят на Еврокомисията продължи в Белград и Подгорица западнобалканската си совалка преди премиерите на страните от региона да се съберат в четвъртък в София. Основното послание на Жан-Клод Юнкер е, че 2025 година е само индикативна за присъединяването към Евросъюза и то не само за Сърбия и Черна гора.