Ген. К. Войнов: Към този момент няма проблем с язовирите

Още миналата седмица е задействан оперативният щаб на Агенцията

Съвсем отговорно искам да кажа, че към този момент на територията на България няма проблем с язовирите. Това заяви в ефира на БиТВ директорът на ГД „Надзор на язовирните стени и съоръженията“ ген. Кирил Войнов.

Той обаче подчерта, че още миналата седмица е задействан оперативният щаб на Агенцията, пуснато е разпореждане до собствениците на язовири – областните управители, кметовете, „Напоителни системи“, да поддържат свободен обем, който да поеме дъждовете и снеготопенето.

"Започнахме да товарим реките, но беше поносимо, както виждате, нямаме проблем по поречието на реките", каза гостът.

При топенето на снега най-критични са били язовирите „Елешница“ във Варненска област, който и в момента прелива, „Бързина“ в община Криводол, „Ясна поляна“, „Камчия“, но нещата са нормални, посочи Войнов. На територията на Пловдив, Хасково, Кърджали е имало малки язовири със земно-насипни стени, които са преливали, но кметовете са организирали дежурства на стените и всички основни изпускватели са били отворени.

По думите на ген. Войнов има много голяма разлика между 2016 г. и сега – кметовете вече започват да се чувстват собственици и отговорни. "Но и политиката на държавата е различна, обръща се повече внимание", каза той.

За язовир „Бели Искър“ той посочи, че „в момента няма проблем никакъв, защото язовирната стена така е разчетена, че може да издържи земетресение от 9-а степен“.

След последните земетресения от последните седмици са проверени всички язовирни стени в тези области, но и собствениците на язовири вече трябва да монтират контролно-измервателните системи, които дават по-точна и ясна представа за състоянието на язовира.

Ген. Войнов добави, че има кметове с по над 20 акта заради неподдържането на язовири.

През 2016 г. 205 язовира са били опасни, а към 22 декември 2017 г. са 131, т.е. голяма част от кметовете са си свършили работата. Проверките продължават.