Т. Биков: Станахме свидетели на една политическа кампания на БСП

Онези 33%, които са продадени през 2011 г., не са контролен пакет – те нямат право на глас

„Ситуацията е много деликатна и бих призовал опозицията да говорим с официалната информация, защото всичко извън нея би било спекулация, която може да донесе щети за милиони”. С тези думи депутатът от ГЕРБ Тома Биков коментира в ефира на Нова Телевизия ситуацията около сделката за ЧЕЗ.

Припомняме, че днес е решаващият ден, в който трябва да стане ясно дали чешката компания "ЧЕЗ Груп" е склонна да допусне българската държава до сделката. Още в първите дни на преговорите от „ЧЕЗ Груп” категорично заявиха, че вече имат сключен договор с „Инерком” и най-удобният и законен вариант за всички е след приключването на сделката, българското правителство да се договори с Гинка Върбакова.

„Ние станахме свидетели на една политическа кампания на БСП. Помните какви неща се говореха в началото на тази кампания – че не Гинка Върбакова, а Бойко Борисов купува ЧЕЗ. Сега виждам, че са доста по-внимателни колегите от БСП. Помагаме им, защото иначе ще изпаднат”, добави Биков и поясни, че има ясна кореспонденция между българското и чешкото правителство по казуса.

„Ние искаме в този казус, в който нашите възможности са ограничени, защото тази сделка в момента може да се контролира от КЕВР, Комисията за финансов надзор и от тези регулаторни органи, които по закон трябва да проверят сделката, ние към тях сме прибавили органи, които при други обстоятелства не биха се включили, като ДАНС и прокуратурата”, каза още Тома Биков.

И припомни, че контролният пакет на държавата при приватизационната сделка на ЧЕЗ е продаден през 2004 г. „Онези 33%, които са продадени през 2011 г., не са контролен пакет – те нямат право на глас и те служат за това, ако дружеството има загуби, да покрият загубите”, поясни Биков.