Доналд Тръмп и Ким Чен-ун ще се срещнат до месец май

От Белия дом увериха, че Тръмп с готовност е приел поканата за разговори

Пробив в отношенията между САЩ и Северна Корея. Американският президент Доналд Тръмп се е съгласил да се срещне с лидера Ким Чен-ун. Това потвърдиха от Белият дом в четвъртък. Срещата трябва да се проведе до месец май.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп прие покана за среща с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун. Тя ще се проведе до месец май, но точна дата не се посочва. Поканата е дошла лично от Ким, а съобщението за нея беше направено от южнокорейски високопоставени представители във Вашингтон. В допълнение, комунистическият лидер е заявил готовността си да спре ядрената програма на страната и да обмисли разоръжаване от този тип оръжия. Въпреки изненадващото положително развитие на отношенията между САЩ и Севера, политически анализатори предупреждават, че подобен тип новини трябва да бъдат приемани с доза скептицизъм.

От Белия дом увериха, че Тръмп с готовност е приел поканата за разговори, но уточниха, че въпреки това санкциите срещу Пхенян няма да бъдат отменени. Те ще останат в сила докато не бъде постигнато цялостно и конкретно споразумение между двете държави. През последните месеци се наблюдава затопляне на отношенията между Пхенян и Вашингтон, като Южна Корея играе основната роля на медиатор в преговорите.