Инерком: Офшорни компании няма да участват в сделката за ЧЕЗ

Финансирането на сделката никога не е било обсъждано с руски банки

Инерком България не смята, че придобиването на държавен дял от страна на българското правителство е единственият начин да се гарантира обществения интерес и доставките на електричество за българските потребители. Това се казва в интервю за Ройтерс на Милена Стоева, председател на борда на директорите на компанията, цитирано от „Дарик“.

Българският финансов министър Владислав Горанов заяви по-рано, че българската държава има достатъчно инструменти да регулира доставката на електричество до потребителите, поради което държавното участие в сделката не е необходимо. Редица експерти и анализатори в България са съгласни с това.

„Ние сме съгласни с финансовия министър и не смятаме, че държавно придобиване на дял от бизнеса на ЧЕЗ е единственият начин да се гарантира общественият интерес“, казва Стоева пред Ройтерс.

Според нея обаче от ЧЕЗ зависи дали българската държава ще има дялово участие при закупуването. От централата на ЧЕЗ в Прага съобщиха, че ще направят детайлен анализ на възможността за потенциално българско държавно участие в продажбата на българските активи на електроразпределителната компания и ще обявят решението си в началото на април.

Стоева отказва да оповести стойността на сделката, но отбелязва, че компанията Инерком има активи за около 100 млн. лева (62,9 млн. долара), а също така е поела твърд ангажимент да приключи тази транзакция и смята да го спази.

По отношение на страховете относно финансирането на сделката, от Инерком обявиха, че се водят преговори с няколко глобално-опериращи банки, много от които нямат офиси в България, като при това никакви офшорни компании няма да участват в транзакцията.

От компанията заявяват, че финансирането на сделката никога не е било обсъждано с руски банки, както и че за сделката ще бъде осигурен значителен дял собствено финансиране.

„От подписването на договора до сега, преговорите с банките вървят добре“, заявява Стоева.

Тя не споменава конкретни имена на банки поради строгите клаузи за конфиденциалност на сделката. „Никакви офшорни компании няма да участват в тази транзакция, желанието ни е да направим прозрачна сделка“, казва още тя.