Е. Захариева: Благодарността се дава, а не се изисква

Всеки иска в съседните държави да има просперитет, сигурност и стабилност

В студиото на БНТ министърът на външните работи Екатерина Захариева коментира изказването на руския патриарх като изтъкна, че благодарност не може да се изисква, но подчерта, че България винаги е изпитвала признателност към Русия за освобождението ѝ. Тя коментира и скорошното изказване на Ердоган, в което той включи Кърджалийско към „духовните граждани“ на Турция с думите, че всяка една страна с богата и дълга история може да има „граници в душата“, но сегашните са определени с международен договор.

Екатерина Захариева коментира срещата между външните министри на България, Турция и Румъния, предстоящата среща ЕС-Турция и Истанбулската конвенция.

"На срещата България-Гърция-Румъния се потвърди, че Румъния като първата държава от следващото трио председателство ще подкрепя българския приоритет за европейската перспектива и свързаност на Западните Балкани", заяви Екатерина Захариева.

"Всеки иска в съседните държави да има просперитет, сигурност и стабилност. Европейската перспектива за Западните Балкани не е приоритет само за шест месеца", коментира първият ни дипломат.

Форматът е десетгодишен и е бил изключително полезен в българската евроинтеграция, като Екатерина Захариева изрази надеждата, че България също ще допринесе за евроинтеграцията на страните от Западните Балкани. "Твърдо сме убедени, че можем да помагаме много", заяви тя.

„Дунав мост“ е добре поддържано съоръжение, но е очевидно, че е належащо строителство на втори мост при Русе, заяви Захариева. Румънска медия е поставила този въпрос пред министър Захариева, според която подобна свързаност е важна за свързаността на целите Балкани. Тя изрази надеждата, че диалогът с румънската ще продължи да е добър. "Добрата инфраструктура носи свързаност и бизнес и на двете страни", обясни вицепремиерът.

"Всяка държава с дълга история е имала местещи се граници, но сегашните са очертани с международен договор, така че реториката на турския президент Ердоган е неоснователна", заяви Захариева, като коментира думите му за Кърджалийско. Тя припомни, че и български политици са правили подобни изявления.

"Благодарността се дава, а не се изисква, особено с тона на руския патриарх", заяви тя и допълни, че българският народ изпитва нужната признателност към Русия. Със сигурност не е приятно да се държи такъв тон на българска институция. "Задължително е както винаги сме благодарили на Русия, така и да благодарим и на хилядите жертви на други държави", коментира Екатерина Захариева.

Външният министър обясни, че изготвянето на стенограма или протокол при срещите на президента е под различен вид. Екатерина Захариева беше началник на кабинета на президента Плевнелиев.

"Русия винаги е имала геостратегически интерес към Балканите и Проливите, заяви Захариева. Интензивната реторика в момента се дължи най-вероятно на президентските избори", допълни тя.

"Не мисля, че е тайна, че на Русия не са приятни стремежите за членство в ЕС и НАТО", каза Захариева.

Тя отбеляза, че подобни членства са суверенни решения на всяка една държава. Тя увери, че евроинтеграцията на страните от Западните държави не е насочена срещу Русия.

"България и Русия винаги са се стремяли да имат равностойни и прагматични отношения", заяви Захариева. Историческите връзки са налице и никой не ги отрича, допълни тя, отбелязвайки, че и България има принос в историята на Русия, като ѝ е дала азбуката, например.

"За 2017 г. има голям ръст на скотообмена между двете държави, така че диалогът се развива добре, но стратегическият избор на България е членство в ЕС", заяви вицепремиерът. Няма дати за среща на държавно ниво между премиера Борисов и президента Путин.

"Срещата между ЕС и Турция е среща между институциите, на която ще присъстват Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер, премиерът Борисов и президентът Ердоган, като това представлява диалог на институциите между ЕС и Турция", припомни Захариева.

"Очаква се да се вземе решение за втория транш. Нека припомня основателните притеснения 2014-2015, които имаше България за увеличаващия се миграционен натиск по границата и липсата на такъв след подписването на споразумението", коментира тя.

Освен вторият транш по споразумението за мигрантите, се очаква да се обсъдят и отношенията между ЕС и Турция.

"Истанбулската конвенция на Съвета на Европа, а не на Европейския съюз, напомни Захариева. Имало е призиви към конвенцията да се присъедини ЕС като съюз, защото насилието над жени, за съжаление, е често срещано", заяви тя. "Чухме страховете на българските граждани и неслучайно ГЕРБ се обърна към Конституционния съд дали конвенцията противоречи на българското законодателство", допълни първият ни дипломат.

"Да обясня как става подписване на една конвенция. Преди това се прави сериозен анализ от експерти. Такъв анализ е правен 2014-2015 г. в министерството на правосъдието. Първият анализ е дали документът противоречи на Конституцията - ако законът за межуднародните договори казва, че първо трябва да се измени конституцията и тогава да се пристъпи към подписване. Този анализ, тогава правен от експерти в Министерството на правосъдието, който заварих, показал, че няма такава необходимост", коментира Екатерина Захариева.

"Щом хората имат съмнения и опасения, нека Конституционният съд да се произнесе", заяви Захариева.