Ц. Цветанов: Президентът говори като лидер на политически проект

Въпреки че вицепрезидентът понякога е доста критична и остра към ГЕРБ, тя знае как се прави голямата политика

Румен Радев е човекът, който всъщност вече говори повече като заявка като политически лидер на политически проект, а не като президент на Република България. Това заяви пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от БТА.

Попитан кой е този политически проект, Цветанов само заяви: „Е, то за всички е ясно.“

"За Радев е много по-важно да отиде някъде, пред военните предимно, и да говори политически", смята Цветанов. "Президентът трябва да е обединител на нацията", допълни той.

Цветанов отбеляза, че въпреки че вицепрезидентът Илияна Йотова понякога е доста критична и остра към ГЕРБ, тя знае как се прави голямата политика и „превъзхожда с класи поведението на президента и позицията, която отстоява, свързана с националните интереси“.

"Разделението в обществото и координираните действия между БСП и президента Радев са с една-единствена цел – постигане на политическа дестабилизация, която да доведе до предсрочни парламентарни избори и съставяне на служебен кабинет", коментира Цветанов. Той допълни, че от ГЕРБ винаги са били за обединение по национални теми и за решаване на проблемите на хората.

"Кажете едно действие на БСП, с което не целят да създадат скандал или да влизаме от скандал в скандал", коментира още той.

От ГЕРБ настояват да бъде разсекретена стенограмата от срещата на държавния глава с руския патриарх Кирил. Цветанов е убеден, че при международни срещи, особено на такова ниво, се правят запис и стенограма. "За да може да е обективна позицията и на политическите партии, и на президента, трябва да чуем какъв е бил разговорът и какво е било поведението на двете страни в тази среща", коментира Цветанов.

Той допълни, че досега от материали в медиите се вижда, че президентът не говори на тази среща. "Ако тази среща беше благоприятна за президента, щеше да има и нарочен брифинг с всички детайли от разговора", коментира Цветанов. "Но когато се видя, че президентът Радев не успя да защити националното самочувствие на българина, да изрази позиция като държавен глава, като представител на най-важната протоколна институция – президентската, ние се чувстваме леко обидени", коментира той.

Според Цветанов теми табу за държавния глава остават позицията му за Крим и за СЕТА. И по двете теми според Цветанов Радев има различна позиция – една от президентската кампания, друга от позиции на служебния кабинет.

На въпрос не го ли притеснява различната позиция и на Обединените патриоти по Крим и СЕТА Цветанов заяви, че с тях имат коалиционно споразумение и ясна политическа воля за 4-годишен управленски мандат с управленската програма, приета от правителството. "По теми, които не са залегнали в коалиционното споразумение, всяка една от политическите сили може да изрази своята политическа воля", допълни той.

По отношение казуса с ЧЕЗ Цветанов заяви, че целта на анкетната комисия е да се види, че правителството няма никакво отношение към тази сделка и че фирмата на Гинка Върбакова няма да увеличава цената на тока.