Ц. Цачева: Насилието над жени е крайна форма на дискриминация

Държавата е длъжна да предприема конкретни стъпки и действия срещу това престъпление

Насилието над жените е крайна форма на дискриминация и то произтича от неравенството на половете. Това каза правосъдният министър Цецка Цачева по време на форум, посветен на проблема с домашното насилие, цитирана от БТА.

"Държавата е длъжна да предприема конкретни стъпки и действия срещу това престъпление", посочи тя и припомни, че вече е правен анализ на законодателството у нас. Липсва цялостна рамка, която да води до предотвратяване на домашното насилие.

"Нужни са промени в няколко закона. За това и работна група смята, че е нужно да има нови текстове в НК."

Анализ на дела в няколко съдилища показва, че жени са убивани предимно от интимни партньори или роднини. Предвижда се промени в текстовете за убийство, което е в резултат на домашно насилие. Ще има по-тежки наказания за домашното насилие.

"Сегашното законодателство не отговоря на действителността", каза Цачева, защото в момента по наказателното право не се преследва психическото насилие, например, и намекна, че промените ще касаят дори обиди и поставяне във финансова зависимост. Тези текстове целят защита и на тези, които живеят с жертвата – най-често това са децата.

"Голяма част от хората у нас, за съжаление, смятат, че домашното насилие е личен въпрос и трябва да се работи за преодоляването на този стереотип. Давностните срокове за разследване също ще бъдат увеличени. Анализът показва още, че осъдени и изтърпели наказанието си насилници се връщат при жертвите."

Обмисля се създаването на национален съвет за противодействие на домашното насилие и насилието, основано на пола.

"Форумът за насилието над жени трябваше да бъде в българския парламент", каза Цветан Цветанов по време на форума.

„Всеки един от нас си задава въпроса какво искаме да постигнем от днешния форум. Днешният форум трябваше да бъде проведен в българския парламент, защото за голямо съжаление това, което наблюдаваме в после месеци – всеки се дистанцира и смята, че този проблем не го вълнува. Никой не може да влезе в същността на истинските проблеми, които стоят днес“, заяви Цветанов.

По думите му, когато институциите работят задно, могат да постигнат и необходимия ефект със законодателните промени.