448 наказателни дела са постъпили през 2017-та година в ДОС

Издадени са 17 разрешения за прилагане на СРС-та

През отчетната година в Окръжен съд - Добрич са постъпили 448 наказателни дела, които са по-малко в сравнение с 2016г., но повече от 2015 година. Анализът на данните показва, че намалялото постъпление спрямо предходната година е резултат преди всичко на по-малкия брой частни първоинстанционни производства, образувани по искания на органите на досъдебното производство за разпит пред съдия и претърсване и изземване, които са с 80 по-малко в сравнение с предходната година, това съобщи на пресконференция ръководителят на отделението и зам.-председател на ДОС Петър Монев.

            През 2017г. са образувани 51 първоинстанционни наказателни производства от общ характер. 18 от тях са за престъпления, свързани с притежание и разпространение на наркотици, и 6 за причиняване на смърт при управление на МПС, което е показателно за протичащите в обществото процеси.

            Десет са първоинстанционните дела за престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната системи, като е отчетен значителен ръст спрямо предходната година, когато в съда е имало само едно дело от този вид и увеличение с 3 дела спрямо 2015 година. В тази категория попадат делата за пране на пари, за използване на чужди платежни инструменти, за пласиране на подправени парични знаци и укриване на данъчни и осигурителни задължения.

            Девет са постъпилите първоинстанционни дела за престъпления против стопанството, 4 за престъпления против дейността на държавни органи, обществени организации и лица, изпълняващи публични функции. Две от образуваните наказателните производства са за престъпления против личността - опит за убийство. Няма нито едно  постъпило дело за престъпления против собствеността. За сравнение в предходните две години по тези престъпни състави са били образувани съответно 8 и 6 дела. 12 са производствата, образувани по Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест.

            През отчетната година са издадени 17 разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства и са постановени също толкова откази, като един от тях е бил частичен. В резултат на използването на специални разузнавателни средства е внесено само едно веществено доказателствено средство, за разлика от предходната година, когато са били четири. Статистическите данни показват, че през всяка следваща година броят на разрешенията за използване на СРС-та намалява.

            През отчетния период разглеждането на наказателните дела се е осъществявало своевременно и без необосновано забавяне. Само 3 са наказателните дела, чието разглеждане е продължило повече от година, но причините за това за обективни. Две от тях са с изключителна фактическа и правна сложност, множество свидетели и вещи лица, а подсъдимият и свидетели по третото дело се издирват в чужбина.

            През годината са осъдени общо 47 души. 38 от тях са получили наказание „лишаване от свобода“ за срок до 3 години, като за 32-ма то е било условно, а за останалите 6 - ефективно. Шест са присъдите, с които е определено наказание от 3 до 10 години затвор. Постановена е една 10-годишна ефективна присъда. Двама души са наказани с пробация и глоба. Не са постановявани оправдателни присъди. Сред осъдените през годината няма непълнолетни.