Цв. Цветанов: Западните Балкани намират място като акцент в работата на Европол

Централно място заема и киберсигурността в ерата на дигитализацията и онлайн услугите

Темата за Западните Балкани намира място като акцент в работата на Европол. Това каза председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов на откриването на Срещата на Съвместната група за парламентарен контрол на Европол, предаде Агенция „Фокус“.

„Днешната среща събира повече от 130 парламентаристи от всички държави членки на Европейския съюз. Първата си работна среща с Клод Мораес проведохме след учредителното събрание на съвместната група на парламентарния контрол през октомври 2017 г. в Европейския парламент в Брюксел. Оттогава работим съвместно в търсене на консенсус за най-ефективния начин, по който да бъде организирана работата на групата“, коментира Цветанов.

„По време на естонското председателство се проведе учредителната среща на работната група по парламентарен контрол, но за съжаление тогава не успяхме да постигнем съгласие по приемането на процедурните правила и оставихме това решение за днес, поради резерви от 9 национални парламента“, заяви Цветанов. Той призова на днешната среща да вземат това историческо решение, което е ключово, за да може да се осъществява необходимият парламентарен контрол върху дейността на Европол.

„Усилието страните от Западните Балкани да имат сигурно бъдеще и да запазят евроатлантическата си ориентация означава много за всички нас. Радвам се, че темата за Западните Балкани намира място като акцент в работата на Европол. Централно място заема и киберсигурността в ерата на дигитализацията и онлайн услугите, както и борбата с тероризма и организираната престъпност, които са свързани с гарантиране сигурността онлайн и неутрализирането на незаконното съдържание в интернет пространството“, каза още Цветан Цветанов.

„Западните Балкани са от стратегическа важност за ЕС. Те не са просто съседи на Европа, а са в сърцето на ЕС. Важно за сигурността на целия континент е да не оставяме бели петна на картата на Европа, които могат да създадат условия на вакуум и на зони на влияние на други фактори от геополитическата карта. Това е политическият прочит на ситуацията в региона“, заяви Цветанов. По думите му ситуацията в този регион има и много прагматични измерения в сферата на сигурността – борбата с контрабандата на стоки и наркотици, борбата с трафика на хора, превенцията на радикализацията и работата по отношение на идентифицирането и неутрализирането на завръщащите се чужди бойци, които са се сражавали на страната на „Ислямска държава“.

 „По доклада на Европол 800 са гражданите от Западните Балкани, които са се сражавали за „Ислямска държава“. Сега трябва да се търси начин да се върнат в родината си и точно затова трябва да бъде осъществен и необходимият контрол – управлението на миграционните потоци и контролът на границите“, допълни Цветанов и уточни, че това са само някои от примерите за конкретните сфери, в които държавите от Западните Балкани могат да дадат своя принос към общата сигурност на континента. „Важно е да получим пълната картина за състоянието на сътрудничеството на Европол с тези държави – т.е. какво работи и какво носи резултат, къде са предизвикателствата и какво предстои и в бъдеще“, каза още Цветан Цветанов.

„Tрябва да положим всички усилия, за да успеем да постигнем целта си и Европол да бъде онази могъща институция, която искаме“, каза председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент Клод Мораес на откриването на Срещата на Съвместната група за парламентарен контрол на Европол. „Благодарим за гостоприемството в тази хубава зала. Много се радваме, че над 75 национални народни представители са тук, които представляват 27-те държави-членки, както и 9 евродепутати. Днес ще обменим виждания и се надяваме да приемем правилника за работата на нашата група. Ще обсъждаме сътрудничеството на Европол със страните от Западните Балкани“, заяви Мораес.

 По думите на Клод Мораес ще се обменят идеи за периода 2020-2022 г. и работната рамкова програма на Европол. „Би трябвало да положим всички усилия, за да успеем да постигнем целта си и Европол да бъде онази могъща институция, която искаме. По време на срещата ни в Брюксел обсъждахме проекта за документ. Всички знаем какви са нашите заключения. С г-н Цветанов предлагаме компромисно предложение. През изминалата седмица имахме много интензивни двустранни контакти с всички делегации, които предложиха промени в документа. Оказа се, че има обща решителност да се стигне до приемане на регламента“, допълни председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент и уточни, че предстои един исторически момент. „Парламентарният орган за контрол на Европол ще се подчинява на тези правила. 7 делегации представиха предложения за корекции на компромисното предложение – Франция, Германия, Швеция, Словакия, Полша, Румъния и Дания“, каза още Мораес.