Отсъствие на подсъдим отложи дело за наркотици

Мъжът в момента е задържан в Германия

За пети пореден път Окръжен път - Добрич бе принуден да отложи наказателно дело за държане и разпространение на наркотици поради отсъствието на 31-годишния Велин М. от Добрич, който е подсъдим в процеса. Съдебният състав не даде ход на делото, тъй като мъжът в момента е задържан в Германия във връзка с водено срещу него разследване за трафик на хора по дело на съда във Франкфурт на Майн. До компетентния германски съд е изпратена Европейска заповед за арест, издадена от Окръжен съд - Добрич, с искане след приключване на разследването в Германия мъжът да бъде върнат у нас, за да продължи воденото тук срещу него наказателно производство. Към днешна дата обаче няма отговор от федералната република докога ще им бъде необходим българският гражданин.

         Окръжен съд - Добрич насрочи следващото заседание по делото за 21 май. Датата е съобразена с изискване на европейското законодателство, според което окончателното решение относно изпълнението на европейската заповед за арест се взима в срок до 60 дни от задържането на издирваното лице, а  в изключителни случаи най-много до 90 дни.

          Присъствието на подсъдимия при разглеждане на наказателното дело в Добрич е задължително, тъй като той е привлечен под отговорност за тежко умишлено престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от 5000 до 20 000 лева. Не е възможно делото срещу него да бъде разгледано задочно, тъй като по настоящем отсъствието на подсъдимия се дължи на неговото задържане в Германия, а не на укриването му от наказателно преследване.

         Срещу 31-годишния мъж е повдигнато обвинение за това, че през октомври 2013г. в село Карапелит, при условията на продължавано престъпление, без надлежно разрешително е държал с цел разпространение и разпространил високорисково наркотично вещество - марихуана, с общо тегло 75.29 грама, на стойност 451.74 лева. Според обвинителния акт на 27 октомври 2013г. подсъдимият е разпространил на мъж от Карапелит 31.32 грама марихуана, а на 31 октомври 2013г. в същото село е държал с цел разпространение 43.97 грама от наркотичното вещество.