Всеки трети българин в Германия e на социални помощи

Новините

29-03-2018, 10:33

Снимка:

pixabay.com

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

България с рекорден износ за Германия

Германия си е Германия

Данните на синдикатите показват, че това е най-високият ръст на подпомагани чужденци от други страни от ЕС

Всеки трети българин в Германия е получавал социални помощи. Това показват данни на консултантските центрове за трудови права на КНСБ във федералната република. Към края на юли миналата година 83 266 нашенци са се възползвали от социалната системата на Германия, което е с 12%, или с близо 9000 повече спрямо същия период на 2016 г.

Данните на синдикатите показват, че това е най-високият ръст на подпомагани чужденци от други страни от ЕС. След нас се нареждат румънците, при които отпуснатите социални помощи, са нараснали с 8 на сто.

Статистиката показва, че към края на юли 2017 г. в Германия живеят над 300 000 нашенци, като всеки месец в страната пристигат между 3000 и 4000 души. В средата на миналата година на трудов договор са работили 108 794-ма българи, а други 32 174 са се трудили на непълен работен ден или са били самонаети.

Според местната статистиката 16,2% от българите във федералната република са безработни. С право на обезщетение заради липса на работа през октомври 2017 г. са били 23 905 нашенци. За година броят им е нараснал с близо 2000.

Оказва се, че над 53 000 българи търсят препитание в Германия чрез местните бюра по труда. От няколко години в цяла Германия работят консултантските центрове за трудови права, в които всеки българин може да получи помощ. През миналата година около 2000 българи са потърсили консултация с експерти.

“Най-чести проблеми са свързани със забавени заплати, прекратени договори от днес за утре, както и липса на трудов договор“, обясни консултантът в центъра във Франкфурт Иван Иванов.

Увеличава се делът на командированите служители в чужбина, които търсят помощ от експертите в консултантските центрове. Най-често тези служители получават в пъти по-ниски заплати от регламентираното в европейското законодателство, пише “Монитор”.

Според Наредбата за командированите служители работодателите могат да изпратят свои служител в чужбина в рамките на 30 дни. През това време работникът получава към заплата си в България допълнително възнаграждение, равно за минималното за длъжността, която изпълнява в съответната страна. Често обаче работодателите вместо минималната ставка, която в Германия в 8,84 евро на час, изплащат по 35 евро на ден командировъчни.