Стара Загора ще има зала за бойни спортове

Това обеща днес кметът Живко Тодоров

Стара Загора ще има зала за тренировки по бойни спортове. Това обеща днес кметът Живко Тодоров, по време на срещата си със състезателя на старозагорския Спортен клуб „Сезан“ и член на Националния отбор на България Севдалин Славов, който триумфира на Мондиала в Тайланд с шампионската титла в категория до 63.5 кг. Шампионатът събра над 400 състезатели от 40 държави.

Тази поредна победа говори за нивото на бойните спортове в Стара Загора. Да станеш световен шампион именно в Тайланд, където това е национален спорт, не е лесно. Искаме да благодарим на Севдалин, че развя високо българския национален флаг и прославя името на Стара Загора, каза кметът. Той обяви, че ще работи за създаването на нова зала, оборудвана с клетка, ринг, чували и всичко необходимо за провеждане на пълноценни тренировки на състезателите по бойни спортове.

Севдалин притежава много качества и най-важните са трудолюбие, постоянство и амбиция, които го изведоха на това ниво, сподели неговият първи треньор и основател на Спортен клуб „Сезан“ в Стара Загора Жельо Илиев. Той цитира водача на националния ни отбор за шампионата Николай Атанасов, според когото „това е най-достойното представяне на наш състезател“. Срещите му винаги завършват с нокаут или явна победа, добави Илиев. В неговия клуб в момента тренират 30 мъже и жени.

Това е само началото за мен, очаквайте още победи. След аматьорската титла, искам да спечеля и на професионалния ринг, отбеляза старозагорският боец. В началото тренирах бадминтон, но не беше моят спорт. В клуб „Сезан“ намерих упоритост, мотивация и мечти, споделя Севдалин, който в момента учи „Електроенергетика“  в Техническия университет в София и тренира при друг старозагорец – Красимир Колев. В Тайланд изиграл 3 мача, срещу представителите  на Колумбия, Непал и Индонезия, завършили с нокаут. Четвъртият, срещу представителя на Уругвай, който го отвежда до титлата, завършва с убедителна победа.

Севдалин Славов тренира в Спортен клуб по кик бокс и муай тай „Сезан" от 7 години. Той е Европейски шампион и многократен републикански шампион, без загуба на професионалния ринг.

Кметът Живко Тодоров му връчи грамота за спечелената титла, а ресорният зам.-кмет Красимира Чахова му подари реплика на артефакт от Регионалния исторически музей с надпис, свидетелстващ, че в земите на Стара Загора е живял носителят на олимпийски титли, римският атлет Марк Фронтон.