Молът в Кемерово бил строен незаконно

Началникът на Областната инспекция за строителен надзор е в ареста

Шокиращо развитие при разследването на пожара в Кемерово. Молът „Зимная вишня“ е бил построен незаконно и без задължителните разрешителни. Информацията е официална и идва от Следствения комитет на Русия.

Арестувана в подозрение в злоупотреба със служебно положение е Танзилия Комкова, началник на Областната инспекция за строителен надзор. „Тя не е взела необходимите мерки за спиране от експлоатация на самоволно построения търговско-развлекателен център „Зимна вишня“, което е довело до смъртта на десетките посетители“, съобщиха разследващите.

По случая има и други задържани. Сред тях е и генералният директор на фирмата-собственик на центъра - Юлия Богданова. Тепърва се очаква да излезе техническата експертиза на причините за пожара. Тя е в ръцете на експерти от Санкт Петербург.

В капана на огнената стихия, която изпепели търговския център миналия уикенд, смъртта си намериха 64 души – 23 възрастни и 41 деца. Президентът на Русия Владимир Путин нарече причините за трагедията „разпуснатост“ и „престъпна небрежност“ и се зарече да има наказани.