Над 400 състезатели участваха в Маратон Стара Загора 2018

Всички класирали се в призовата тройка получиха медали и парични награди

Стартът на третата верига от маратони в България бе даден днес в Стара Загора. Състезанията, който се провеждат в Стара Загора, Варна и София са обединени под мотото "Бягането като начин на живот".

Точно 10:00 часа  зам.-кметът  Красимира Чахова даде старта на първия маратон от веригата. Тя пожела успех на всички състезатели по дългото трасе.

Общо 440 бяха регистрираните участници в трите дистанции – класическата от 42,195 км, полумаратон 21 км и 10.5 км. Всеки сътезател получи рекламна тениска, а успешно завършилите дистанцията  и медал за участие. Интерес предизвика семейство от Дания, чиито членове се включиха в различни дисциплини на състезанието. Много бяха и аматьорите, пожелали да проверят себе си в изпитанието.

Стартът и финалът бяха дадени на бул."Цар Симеон Велики" 126 - пресечката с ул.Кольо Ганчев") в началото на парк "Александър Стамболийски" (Алана).  Маршрутът продължава на изток по бул."Цар Симеон Велики", след което състезателите преминават по бул."Никола Петков". В района на магазин "Метро" правят обратен завой и по същия маршрут се насочват към финала.

Най-напред в надпревара се впуснаха децата, които направиха една обиколка на парк „Александър Стамболийски“. Първи финала пресече 14-годишният Николай Гребчев от Панагюрище.

В бягането на 10.5 км при мъжете победител стана Гаврил Люлиус от Румъния с време 33:34 мин. При жените за златния медал се пребори Радосвета Симеонова с време 40:17 мин.

В полумаратона при мъжете с нов рекорд на трасето пръв финишира Хилари Кипахумба от Кения с време 1.04.46 часа. При жените сънародничката му Козгей Чепчирчир не остави никакво съмнение в превъзходството си над останалите бегачки и постигна време от 1:15:21 часа.

Най-очакваното състезание беше класическият маратон. Разстоянието от  42.195 км  пръв премина Ахмед Насеф от Италия с време 2:23:07 часа. Той получи и традиционния лавров венец. Втори финишира Абел Роб от Кения, а трети Тарик Бамкаруф от Мароко.

При жените миналогодишната победителка във веригата Рут Матебо от Кения се наложи убедително с време 2:48:11 часа. Втора стана Вира Овчарчук от Украйна и Зита Касер от Унгария.

Всички класирали се в призовата тройка получиха медали и парични награди.

Успоредно с Маратон Стара Загора се състоя и Националният шампионат по полумаратон, който събра най-добрите в тази дисциплина у нас.  При жените първа се класира Маринела Нинева от Дряново с време 1:20:20 часа, а при мъжете Исмаил Сенанджи от Варна с време 1:07:04 часа.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"