Приз „Чудомир“ за „Нашата голяма френска сватба“ на Театър „Бонини“

Приключиха „Чудомировите празници 2018“

„Комедийният хит на сезона“ е „Нашата голяма френска сватба“ от Жан – Жак Брикер и Морис Ласег, с режисьор Асен Блатечки, спектакъл на Театър „Бонини“. Публиката в залата на Народно читалище „Искра – 1860“ в Казанлък оцени в неделната вечер представлението с 5.85 в 17-то издание за хумористичната статуетка в рамките на „Чудомирови празници 2018“. На второ място зрителите поставиха с 5.69 спектакъла на Русенския театър „Сава Огнянов“ „Редки тъпанари“ с режисьор Теди Москов. Трети, с оценка 5.58 е спектакълът „Женитба“ на Гогол на Драматично – куклен театър – Плевен. Следва моноспектакълът на Захари Бахаров „Чамкория“ с 5.41 и с 5.04 бе оценен спектакълът на Общински театър „Любомир Кабакчиев“ – „Аферата с мъртвите души“ по Н. В. Гогол.

Статуетката „Чудомир“ бе връчена на театралния колектив на спектакъла „Нашата голяма френска сватба“ на специална церемония, на която бяха и официално закрити 25-те Чудомирови празници, от заместник-министъра на културата Амелия Гешева.

На церемонията присъстваха кметът на община Казанлък Галина Стоянова, Областният управител Гергана Микова, заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов и народният представител Борис Кърчев, председател на Фондация „ Чудомир“, председателят на Общинския съвет Николай Златанов.

В приветствието си заместник-министърът на културата Амелия Гешева изрази задоволството си да бъде в Казанлък: „Вярвам, че истински може да се смее само свободният човек. Затова изключително много се радвах да чуя тази вечер смеха на всички вас – хора свободни по дух, хора, вярващи, че най–важното е да научим децата си на нашето минало, на нашите корени, на онова, което градът ви пази като своя история и като своя самобитност. И в същото време да ги научим да се забавляват, понякога и да се самоиронизират.“ Амелия Гешева благодари на Община Казанлък в лицето на кмета Галина Стоянова, на Фондация „ Чудомир“ и Литературно-художествен музей „Чудомир“ за това, че за 25 години Чудомировите празници не само не са забравени, а вече са част от националния културен календар: „Искрено вярвам, че фестивалът ще има много по 25 години, защото хората в Казанлък ценят изкуството във всичките му жанрове и освен това, умеят да се забавляват“, каза за казанлъчани заместник-министърът на културата.

Театралният фестивал „ Комедийният хит на сезона“ е едно от най–чаканите събития в „Чудомирови празници“ през последните 17 години. В първите издания на фестивала тричленно жури присъжда наградата за най–добър спектакъл. Паралелно с това има и награда на публиката. От 2011 година комедийният хит се определя само от гласовете на зрителите. На първото издание на фестивала през 2002 г. наградата е присъдена на спектакъла на Съни Сънински „Охранители“ на Малък градски театър „Зад канала“.

Както всяка година така и тази, част от събитията в програмата на празниците бяха насочени към младата публика. Едно от тях бе конкурсът за изпълнение на хумористична творба „Чудонемирчета“, организиран от Общинска библиотека „Искра“. По време на официалната церемония за закриване на „Чудомирови празници 2018“ бяха представени и някои от отличените детски изпълнения в конкурса.

Жителите и гостите на Казанлък почетоха великия Чудомир с празнична програма традиционно от датата на рождението на „Чудото“ – 25-ти март до Деня на хумора и сатирата – 1 април с 33 разнообразни културни събития: 7 театрални спектакъла, 5, от които си оспорваха приза „Комедийният хит на сезона“, 5 изложби, издигане на пиедестал на карикатурния жанр за всички възрасти, 4 музикални концерта, 7 литературни премиери.

Културните прояви на 25-те „Чудомирови празници“, като израз на признателност към големия казанлъшки писател, художник, краевед организират Община Казанлък, Фондация „ Чудомир“ и ЛХМ „Чудомир“.

Чудомирови празници 2018 закри председателят на Фондация „Чудомир“ Борис Кърчев. Той благодари на Община Казанлък за финансовата и организационна подкрепа, на музея „Чудомир“ и неговия директор Добрина Матова за всеотдайната работа, на всички участници и на публиката, изпълнила залите в осемте празнични дни: „Това е най–голямата оценка за нашата работа.“, посочи Борис Кърчев пред гостите на финала на Чудомирови празници 2018.