За Великден: Не купувайте храни с твърде дълъг срок на годност

Животът

04-04-2018, 09:08

Снимка:

pixabay.com

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Козунакът се появил за пръв път във Франция през 17-18 век

Консумирането на различни продукти и по-голямо количество води до натрупването на т. нар. Е-та в организма и

Агенцията по храните започна засилени проверки в магазините за качеството на агнешкото месо, яйцата, козунаците и всички продукти, които купуват потребителите преди великденските празници, предаде БНТ.

Консумирането на различни продукти и по-голямо количество води до натрупването на т. нар. Е-та в организма и носи риск за здравето.

Трябва да се притесняваме от всеки продукт, който има прекалено дълъг срок на годност, предупреди д-р Цветанка Терзиева.

"Въпросът е какво разбираме под некачествена храна. Това, което беше известно в миналото, в днешно време отстъпва на заден план, защото има много строги контролни органи и дори да се случва е много рядко." - увери тя.

"Това, което в момента ни застрашава, е качеството по отношение на допълнителни химически вещества, които се съдържат в храните или т.нар известни като Е-та. Те представляват емулгатори, овкусители, оцветители - всичко, което би могло да удължи живота на един продукт и да го остави в едно такова състояние, че да привлича купувача и да придаде вкус, който ни харесва и въпреки това продуктът да не е полезен и да е вреден в определени случаи.
Трябва да се притесняваме от всеки продукт, който има прекалено дълга годност. Минимални количества консерванти в този продукт не са вредни, но когато консумираме различни продукти и голямо количество с тези Е-та, те се натрупват в организма и стават вече вредни." - коментира д-р Терзиева.

По думите й, ако става дума за една филийка козунак, няма никакъв риск, но в масовия случай консумацията не се ограничава с такова количество.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен