Заради избягалите затворници – надзирателите замислят нови протести

Синдикатът: Това засегна не само честа и достойнството на служителите в затворите, а унизи целия Сектор „Сигурност“

Синдикатите на надзирателите в затворите може да възобновят протестите. Това става ясно от отвореното им писмо, адресирано до премиера, председателя на НС, главният прокурор, правосъдният министър и всички парламентарно представени партии.

Повод за писмото е създалата се ситуация около избягалите затворници.

„Случващото се в последните дни обаче засегна не само честа и достойнството на служителите в затворите, а унизи целия Сектор „Сигурност“.

Ние категорично заявяваме, че няма да позволим под общ знаменател да станем изкупителна жертва за чужди грешки. Ние твърдо отказваме да си мълчим заради нашите членове, които продължават да ни подкрепят в нашата основна цел в борбата срещу статуквото“, се казва в писмото. Те допълват още, че опетняването на името на надзирателската професия е незаслужено.

От синдиката са на мнение, че повече от 20 години държавата произвежда несигурност, а проблемите остават нерешени и все по-големи. „С тревожност отбелязваме факта, че в системата на затворите и арестите все още не е започнала истинска „реформа““, посочват те.

Синдикатът припомня, че системата страда от „хроничен недостиг на охранителен състав“.

Чрез писмото си те настояват „да се ревизира отговорно, компетентно и ангажирано цялостното отношение към системата на затворите, но не само на думи, не само с празни от съдържание декларации и кухи обещания“.

От управителният съвет на синдикатите заявяват категорично, че обмислят сериозно възможността да възобновят протестите. „За да покажем на цяла България, че за нас удобството не може да бъде водещо, нашата кауза е връщането на достойнството и честта на професията. Парите, за исканото от нас увеличение на трудовите възнаграждения не заместват нашето здраве и живот“. Те настояват за механизъм за решаване на проблемите.

Протетите на надзирателите започнаха в началото на годината с искане за увеличение на заплатите. В края на март правителството отпусна 15 милиона лева за системата.