Омбудсманът иска промяна в договора за екстрадиция със САЩ

Политика

12-04-2018, 16:06

Снимка:

Омбудсман на Република България

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Прокуратурата иска консултации със САЩ по случая на Желяз Андреев

Манолова се срещна с Желяз Андреев

Омбудсманът Мая Манолова ще изпрати препоръка до министъра на правосъдието Цецка Цачева, в която ще настоява за сформиране на експертна група, която да преразгледа и анализира договора за екстрадиция със САЩ в контекста на защита правата на българските граждани. Манолова се ангажира и да проведе среща с американския посланик Ерик Рубин, на която да обсъдят казуса на Желяз Андреев, съобщиха от пресофиса на омбудсмана.
Омбудсманът се срещна днес с Желяз Андреев и приятелката му Милена Здравкова. На срещата присъства и адвокат Ивайло Дерменджиев, експерт по международно право. 29-годишният младеж, чиято екстрадиция бе поискана от САЩ, където той е обвиняем за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия, се обърна с молба към Манолова за подкрепа и съдействие пред институциите за защита правата му като български гражданин.
По-рано през деня омбудсманът проведе среща с премиера Бойко Борисов, на която потърси съдействие от Министерство на външните работи за предприемане стъпки в защита на българския гражданин.