САЩ иска екстрадиция на още четирима българи

Крими

12-04-2018, 17:18

Снимка:

България утре

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Омбудсманът иска промяна в договора за екстрадиция със САЩ

Колегите на Желяз Андреев няма да бъдат задържани за момента

"До момента сме получили искания за екстрадиция на Желяз Андреев и още четирима негови колеги. Установено е местонахождението на лицата, всички са в столицата. Прокуратурата няма да поиска от съда задържането им". Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Мотивите са, че заповедта за арест на българските граждани е от 21.10.2016 г. и тя не е била приоритет за американските власти, които за две години не са предприели никакви нерепресивни мерки, за да привлекат лицата. Също така случаят не попада в разпоредбите на чл. 3 от Договора за екстрадиция от 2008 г. между България и САЩ, обясни главният прокурор. Според този член от договора българските граждани могат да бъдат екстрадирани само за определени престъпления, които са 30 на брой. 

Главният прокурор е изпратил писмо до министъра на правосъдието Цецка Цачева, с което предлага да се започнат консултации между експерти на министерствата на правосъдието на България и САЩ по всяко искане за екстрадиция - общо 5 на брой, които сме получили до момента по делото от 2016г. срещу американската фирма, регистрирана у нас, но нарушила ембаргото срещу Сирия. 

„Българските граждани трябва да бъдат защитени и от българската прокуратура”, заяви главният прокурор. И допълни, че от 1924 г. Царство България има договор за екстрадиция със САЩ, като през 2008г. този документ престава да действа поради приемането от Парламента на нов договор, уреждащ тези въпроси между България и САЩ. 

Главният Прокурор отбеляза професионалната работа на Окръжния съд в Добрич, който е постановил мярката „подписка” за българския гражданин за следавщите 60 дни, докато прокуратурата получи пълния комплект документи от американските власти.