Намерен е нов водоизточник с чиста вода в село Казанка

Това съобщават от ВиК Стара Загора

Намерен е нов водоизточник на 180 метра дълбочина в село Казанка „Водата от него е чиста". Това съобщи за Радио Стара Загора управителят на ВиК дружеството, обслужващо село Казанка инж. Румен Райков.

Кметският наместник и жителите на селото все още не са уведомени за открития нов водоизточник от водния оператор.

Трета седмица жителите на старозагорското село Казанка продължават да получават вода за пиене и готвене от водоноска ежедневно. Мярката бе предприета след като на 17 март т.г. Регионалната здравна инспекция издаде предписание към ВиК заради превишеното съдържание на уран във водата от двата водоизточника, захранващи селото. При допустимите 0,03 микрограма на литър, пробите на водоснабдителното дружество показаха наличие  на уран от 0,04 и 0,05 микрограма на литър. 

Тези стойности при предишното законодателство бяха в норма, но това се промени с новите европейски изисквания“, заяви за Радио Стара Загора  Елка Михайлова, кметски наместник на село Казанка.

Сред 120-те жители на Казанка, предимно възрастни хора, има притеснения, но няма паника. Част от хората имат съмнения дали наличието на уран над нормите е по вина на военния полигон „Змейово“ или е опит на водния оператор да завиши цената на водата с прокарването на сонда за нов водоизточник.

Резултатите от пробите на питейната вода от двата източника на село Казанка, взети на 18.ти и 19-ти март, трябва да излязат до средата на май. Срокът е до 40 дни, уточни Елка Михайлова, съобщава Радио Стара Загора.