Томаш: „Много ценна победа срещу стойностен отбор“

След срещата с "Ботев"

Старши треньорът на „Берое“ Александър Томаш застана пред медиите след победата над „Ботев“ с 3:2.

– Г-н Томаш, мнението ви за този двубой?

– Разделям мача на две. Като желание, като амбиция, като дерби, като обстановка, мисля че се получи. Моята работа е да бъда критичен и затова казах на футболистите, че чисто спортно-технически влязохме трудно в мача и не успявахме да изнесем топката по начина, по който искахме. Да извлечем техните двама нападатели и тогава нашите халфове да тръгнат срещу един от четиримата в средата. Да си подаваме между линиите. бяха ни разучили много добре. Играта през Камбуров. Това обаче означава, че доста от отборите ни обръщат сериозно внимание. Трябва да работим, за да бъдем по-непредсказуеми. Доволен съм като цяло от характера, от себераздаването на абсолютно всички в клуба, които искат „Берое“ да се развива и бъде по начин, по който феновете го заслужават.

– Времето допринесе за играта, но темпото бе на високо ниво. Имаше някои грешки и в двата отбора обаче, най-вече в защита. На какво го отдавате?

– Напрежение. Когато един добър футболист успее да свали напрежението се получават хубави неща, но когато Но когато напрежението вземе връх, тогава е трудно в ситуациите и отделни детайли и не успяваш да отиграеш дали с топка, дали без топка. Там имаме неща за които трябва да работим и такива мачове, с такива победи, които взимаме със сърце и душа, с желание. Те могат само да ни доближат да бъдем по-трезви, да играем с горещо сърце и хладен ум, а не обратното. Днес се получи.

– Характерът, който отличихте като че ли бе най-положителното днес, защото на два пъти губихте психологическото предимство, но стигнахте до победния гол?

– Това говори много добре, но може да създаде проблем. Затова не трябва да ни заблуждава тази победа. Eдна победа може само да те заблуди, а една загуба да те научи. Трябва да сме стъпили на земята и да знаем, че трябва да работим, да се усъвършенстваме и да искаме. Когато искаме – вярваме. Когато вярваш, може да искаш.

– От тази гледна точка по-ценна ли е победата над „Ботев“, с оглед на това, че имате 9 точки аванс пред тях?

– Много ценна, защото „Ботев“ е много стойностен обор и един от най-добрите отбори в България за мен. Работят 3-4 години по начин, по който искат и имат облик. Проблемът при тях и финансов и затова продават най-добрите си футболисти. Индивидуалните качества на определени футболисти обаче е на много високо ниво. Но днес показхме отново, че колективното побеждава индивидуалното. Мога да ви дам примери с топ отбори от Шампионска лига. Колективното, отдадеността, искането, подчиняването на егото, на собствените и индивидуални качества в името на колетива и отбора побеждават.

– Сменихте Райнов. Заради функционалното му състояние ли бе смяната?

– Проблем в адуктирите и се надявам да е наред. Нашата задача е от днес да започнем да възстановяваме и психически и физически играчите, защото имаме доста работа. надявам се да е наред, защото той е един от играчите, които успяват да повеждат отбора в дадена ситуация.

– Възможно ли е да видим ротации в състава, с оглед на програмата, която предстои?

– Ще цитирам един от най-големите треньори – Мауриньо – Ако имаме 11 футболисти, които не се контузват, не са наказани и не се изморяват, футболът ще е раличен. Нормално да има ротации. Ще преценяваме, ще мислим и се надявам да вземем най-добрите решения. Тук е нашата работа вече.

Източник: beroe.bg