Цацаров иска български „Алкатраз“ за най-опасните престъпници

Крими

16-04-2018, 12:50

Снимка:

прокуратура на Р България

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ще има ли повече надзиратели след бягството от Софийския затвор?

Бягството на затворниците не изненада, може да има и нови случаи

Най-опасните престъпници да излежават присъдите си в един затвор, който да е технически обезпечен и с високо ниво на сигурност. Тази идея предложи главният прокурор Сотир Цацаров в Пловдив, който присъства на връчването на дипломи на абсолвентите от юридическия факултет към Пловдивския университет. Според обвинител №1 не е нужно да бъде изграждан нов затвор, а някои от сега съществуващите да бъде обособен в такъв.

Според Цацаров бягството на Радослав Колев и Владимир Пелов от Софийския централен затвор не е изненада предвид състоянието на условията в местата за лишаване за свобода.

„В продължение на 10 години само говорим за съдебна реформа, но само говорим. Никаква такава не е извършена в затворите. Един надзирател понякога отговаря за 49 затворници. Има места, където съотношенията граничат 1:19, което общо взето се смята при сегашното положение за добро до към 1:24, 1:30 и т.н. Има неравнопоставеност между лишените от свобода и хората, които ги охраняват. Заплатите на надзирателите са ниски. Условията, при които работят не са добри и протестите им бяха меко казано основателни”, коментира Цацаров.

Той съобщи и че към момента МВР не е постигнало някакъв напредък в издирването на Радослав Колев и Владимир Пелов.  Нещо повече Цацров не изключва да има и нови бягства на лишени от свобода при състоянието на мерките за сигурност в затворите.