Редят фотодокументална изложба "В света на Дора Габе"

Добрич Лайф

18-04-2018, 14:13

Снимка:

Държавен архив

Автор:

dobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Конкурс на тема „В света на Дора Габе”

Цифрова седмица в Регионална библиотека „Дора Габе”

В ръкописи, писма, снимки

Фотодокументална изложба "В света на Дора Габе", посветена на 130-годишнината от рождението на поетесата, проследява дългия й творчески път. Експозицията ще бъде открита в регионалната библиотека "Дора Габе" в Световния ден на книгата и авторското право - 23 април, и е част от програмата за Маратона на четенето, съобщават от там.
Факсимилета на документи, ръкописи, писма, снимки пресъздават литературни и обществени събития, свързани с Дора Габе, сред които специално място заема приятелството й с децата. Фотокадри са запечатали срещи на поетесата с млади читатели в Добрич и други градове в страната. Представени са любими на детската публика творби на Дора Габе.
Чрез фотоси и текстове е разкрита и силната връзка на поетесата с Добруджа, обществената й дейност за освобождението на родния край, посочват от библиотеката. Акцент в експозицията е преводаческата работа на Дора Габе, като са представени книги от чуждестранни автори, достигнали до българския читател чрез нейното перо.
Изложбата е част от библиотечната колекция "В света на Дора Габе", която най-голямото книгохранилище в региона притежава. Колекцията е създадена със съдействието на институции и на племенницата на поетесата - Виолета Пенева. След Добрич експозицията ще бъде представена и в националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий" в София.