Фандъкова: Модерното образование и иновациите са шансът на България, шансът на Европа

През последните години София се утвърди като място отворено към създаване на старт-ъп компании

Модерното образование и иновациите са шансът на България, шансът на Европа. Реформите, които се провеждат от Министерството на образованието са ключови за развитието на образованието. Те залагат изключително сериозно на дигиталните технологии и иновациите. Средата на обучение е много важна, но ключова си остава ролята на учителя. Нашата задача е да привлечем млади учители, да ги обучим и да ги превърнем в създатели на нови дигитални продукти. Това каза по време на дигиталната конференция „Обучение да създаваш: от дигитални ползватели към дигитални създатели“ кметът на София Йорданка Фандъкова. Организатор на конференцията е Министерството на образованието и науката с подкрепата на генерална дирекция „Образование“ на Европейската комисия.

"През последните години София се утвърди като място отворено към създаване на старт тъп компании, включващи иновациите и дигиталните технологии в свята дейност. По данни на института за пазарна икономика IT- сектора заема 5.7 % дял в икономиката на София, а работещите в сектора са повече от 40 000. На територията на столицата работят близо 5000 малки предприятия и повече от 20 големи. Секторът е и с една от най-високите производителности – средната добавена стойност на един служител е 47 000 лева, като при програмирането един зает произвежда 57 000 лева добавена стойност", припомни столичният кмет Фандъкова.

Кметът изнесе данни и за модернизирането на образование в столицата - в 100 % от училищата има интернет, като в голямата си част е свободен, 90 % от училищата разполагат с поне една интерактивна дъска, като в 11 училища има изградени смарт класни стаи. Все по-сериозно навлизат електронните дневници, които дават възможност за по-голям контрол и комуникация с родителите. В общо 267 паралелки в 36 училища се осъществяват обучения в профили с насоченост към IT технологиите като Информационни технологии, компютърна техника и технологии, компютърни мрежи, компютърна графика, информатика, цифров дизайн и мрежи, компютърна анимация и приложна информатика. В 73 училища още от I клас изучават информационни технологии, компютърно моделиране и дигитално изкуство.

Столичната община има задачата да направи връзката между училищата и бизнеса и Столичната агенция за инвестиции и приватизация разработи демоверсия на образователна платформа, наречена „Работа и обучение“. Представени са всички училища и университети на територията на София с информация за всички специалности, профили, професионални направления. Работодателите могат бързо да се ориентират какви кадри се подготвят на територията на София и да създават контакти с училищата. На същата платформа ще ес публикуват и свободните работни и стажантски места, ориентирани към ученици и студенти.

"София е домакин на големи международни събития за иновации като „Иновейшън експлорер“, Фестивалът „Уебит“, който събира над 5000 световни имена в областта на иновациите от цял свят. През миналата година Столична община чрез Асоциация за развитие на София организира 24-часов хакатона, единият от които събра 160 иноватори от цяла България. Столичната община организираме заедно с българския комисар Мария Габриел, Дигитална асамблея, в която ще се проведе и Балкански хакатон. Безспорно това е проява която ще насърчи цифровата свързаност на Балканските държави", посочи още Йорданка Фандъкова.