Захариева: Становището, представено при президента беше неприемливо

Политика

20-04-2018, 09:14

Снимка:

EBS

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Цветанов: Позицията на президента предвиждаше излизане от ЕС и НАТО

Документът щеше да ни постави в доста сложна ситуация в ЕС и НАТО, заяви вицепремиерът

Становището, което беше дадено на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев, категорично е неприемливо по начина, по който беше представено. Това заяви вицепремиерът Екатерина Захариева в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.
След продължило близо 5 часа заседание на КСНС, което се проведе вчера, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че становището, представено от президента и неговите експерти, навеждало на мисълта за излизане от ЕС и НАТО.
„Това, за което премиерът Бойко Борисов призова, е да се опитаме да успокоим малко ситуацията, но имаме много различни позиции относно ситуацията. Със сигурност има два или три текста в първата страница на становището, които са меко казано притеснителни – и по случая със Сирия, и с Украйна“, заяви Захариева. По думите й това щяло да бъде проблемно за България като член на ЕС. И допълни, че в този контекст е било изказването на Цветанов.
„Вчера тонът беше нормален и спокоен, докато не се раздаде становището. Висока оценка получиха и четирите доклада от всички, така че като цяло беше нормален дебат с разлики, защото има политически партии като БСП, които например не приемат увеличаването на бюджета за отбрана до 2% от БВП“, допълни Захариева.
Относно задържането на кмета на район „Младост” Десислава Иванчева, Захариева коментира: „Нещата не са черно-бели. Не е тайна за никого, че тази община определено не вървеше добре. Много пъти са получавани сигнали и Столична община го е обявявала за „слагане на трупчета”.