Румен Радев срещу Цветан Цветанов – рунд… пореден

Държавният глава с непремерени изказвания за шефа на ПГ на ГЕРБ

Президентът Румен Радев и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов отново размениха реплики в пореден задочен спор. От Монтана държавният глава направи груби и непремерени изказвания срещу председателя на групата на управляващата партия в Народното събрание.

„Неслучайно настоявам за по-добро образование. Явно г-н Цветанов по-трудно осмисля това, което чете. Но най-лесният начин да окарикатурим европейската идея това е тя да се асоциира с хора, които от сутрин до вечер декламират някакви европейски ценности, без да са много наясно какво означават“, заяви президентът.

Той атакува Цветанов по две линии – заради исканията на политика от ГЕРБ за осветляване на финансирането на предизборната кампания на Радев и заради изказванията, че вчерашната декларация на Радев била антиевропейска. 

„Не мисля, че има нещо невярно в тази проектодекларация. Нито за Сирия, нито за цялостната обстановка около нас“, заяви в Монтана държавният глава.

Междувременно в парламента Цветан Цветанов отново подчерта, че предлагания от президентската администрация вариант е бил силно притеснителен.

„При поднасянето на черновата на становище на КСНС спонтанната реакция, която имахме с Екатерина Захариева, беше подкрепена и от премиера. На КСНС за пореден път, въпреки различията ни с ДПС, Мустафа Карадайъ показа истинска евроатлантическа подкрепа за действията на правителството и политиката на държавата“, твърди Цветанов.

„С координираните действия между БСП и президентската институция, всички тези послания, коментари и изказвания през последните година и няколко месеца, нямаме необходимото доверие пред евроатлантическите партньори, което имахме преди избора на Румен Радев за президент“, подчерта зам.-председателят на ГЕРБ.

Той отново отвори и въпроса за финансирането на кампанията на Радев за президент.

„Някой отвори ли тъмнината в изградената мрежа за финансиране на президентската кампания на Радев? Финансирането на президентската кампания може би трябва да се включи в дебата за субсидиите на политическите партии и на кампаниите. Държавата трябва да се намеси. Когато има табу, един президент не осветлява начина, по който е станал президент“, каза Цветанов пред журналистите в кулоарите на парламента.

„Моята предизборна кампания отдавна е осветлена. И всички документи са на сайта на Сметната палата. Ако някой трябва да се притеснява от миналото, това е най-вече г-н Цветанов, каза от своя страна Румен Радев. Но иначе заяви, че не търсел конфликти, а „винаги сътрудничество в името на България“.