Ердоган се закани на Виена заради изборите

Свят

22-04-2018, 11:36

Снимка:

Facebook

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Още по Темата:

За първи път от 16 години: Предсрочни избори в Турция

Президентът ще проведе среща с 11 хил. избиратели в чужбина

"Взетите от Австрия мерки ще се обърнат срещу нея", това заяви в телевизионно интервю турският президент Реджеп Ердоган. Повод за заканата към европейската държава е забраната за предизборни срещи, свързани с предсрочните избори в Турция. Мярката бе обявена от австрийският канцлер Себастиян Курц.

Ердоган предупреди, че тези, които се опитат да попречат на турската демокрация "ще платят цената". „Борбата на Турция за демокрация не може да бъде спряна лесно", добави той

Ердоган обяви и че се подготвя негова среща в чужбина с 10-11 хиляди избиратели, но не съобщи в коя страна.

Напрежението между Турция и редица Западни държави се изостри още по време на предизборната кампания за референдум в страната. Турски министре тогава се опитваха да привлекат подкрепата на големите турски общности в държави като Холандия и Германия, но тези страни наложиха забрана. Това стана повод и за остри реплики и обиди от страна на Ердоган към европейски лидери.

В Австрия живеят между 350 000 и 500 000 турци, в Германия са близо 5 милиона, а във Франция – 1 милион души. В Холандия и Великобритания броят на турците е около 500 000 души.