15-25% от децата у нас са с наднормено тегло

Животът

23-04-2018, 09:29

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Експерти: Не може да сте във форма, докато сте с наднормено тегло

Тестените храни все повече са намалели в училищата

Сериозна е ситуацията по отношение на наднорменото тегло при децата в България. Години наред имаше повишаване на процента и изискваше мерки. До момента той твърдо държи от около 15-25%, което отключва други заболявания и усложнения. Това каза за БНТ Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, който заяви още, че, ако не предпазим децата си от най-ранна възраст от болести, никога няма да насмогнем на процесите на непрестанно лечение на новопоявяващи се заболявания. Вижте във видеото какво коментира още той за двойния стандарт при храните, износа на лекарствата и имунизациите.

"Това, което се опитваме да направим, е да ги приучим към здравословно хранене от най-ранна детска възраст, защото тези навици остават за цял живот. Основни фактори в този процес са семейната среда, достъпът до здравословна храна, липсата на агресивна реклама и по-висока двигателна активност. Мерките на държавата са етикетиране, пълна информация какво консумираме, с колко калории е, съдържание на сол, мазнини и ограничаване на агресивната реклама. Стремежът ни е да реформулираме храните, което не беше посрещнато никак добре от индустрията, но сега са много по-кооперативни и осъзнават, че в някои храни трябва да падне процентът на хидрогенираните мазнини и солта". коментира той.

Кунчев коментира още, че тестените храни все повече са намалели в училищата, а до края на тази година ще има приемане на регламенти за двойния стандарт при храните.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен