Какво означава правилно хранене за децата?

Животът

25-04-2018, 09:24

Снимка:

pexels

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

15-25% от децата у нас са с наднормено тегло

Бюфетното хранене не съответства на препоръките

20-25% от децата у нас страдат от затлъстяване, а някои от тях от свръхтегло. През последните години спциалистите от хранене и диететика създават нови наредби за моделиране на храненето.

Важно е да се направи режим - контролиран модел на хранене. Добре е родителите да бъдат информирани и да имат своята отговорност с топла закуска и подкрепителни хранения. Това каза за БНТ проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика, която допълни още, че е добре децата в училищата да имат достъп до здравословни храни - ябълка,банан, морков и да има по-голяма информираност за здравословния начин на живот.

"Бюфетното хранене не съответства на препоръките, а училищните столове не предлагат достатъчно вкусна храна. Заради това децата се хранят на улицата с тестени храни. Ние нямаме предлагане на здравни знания в нашите училищни програми. Това се счита за лукс или е времеемко, което не е необходимо. 5-15% деца ще имат възможност да надграждат своите знания след училища. Всички би трябвало да го правят", коментира специалистът.

Проф.Байкова коментира още, че трябва да се ограничат всички агресивни реклами на вредни храни и използването на думи като "супер" и "звездни".