Лидерите на двете Кореи ще се срещнат символично на границата утре

Ким Чен-ун и Мун Дже-ин ще разговарят на южнокорейска територия

Със символична среща на двамата държавни лидери на границата ще започне утрешната историческа среща между Северна и Южна Корея. Ким Чен-ун ще пресече демаркационната линия и ще влезе в историята като първият лидер на Севера, направил това след края на Корейската война преди 65 г.

Моментът е исторически и защото това е едва третата подобна среща за последните седем десетилетия. Предишните две обаче се проведоха на севрнокорейска територия – в Пхенян съответно през 2000 и 2007 г. Южнокореецът Мун Дже-ин ще посрещне севернокорейския си колега на граничната линия, която разцепва на две полуострова, съобщиха от Сеул.

След това на авторитарния севернокорейски диктатор ще бъде отдадена военна почит и двамата ще се отправят пеша към Дома на мира, където ще разговарят. В програмата е предвидено и символично засаждане на борово дръвче – знак на мир и просперитет.

Разговорите се случват в момент на затопляне на отношенията между двете Кореи, прогресивно успокояване на ситуацията на полуострова и опити от страна на Севера за излизане от международната изолация. След месец престои и среща между Ким Чен-ум и Доналд Тръмп.