Северна Корея се отказа от ядреното оръжие, искат мир

Свят

27-04-2018, 14:30

Снимка:

Presidency of South Korea

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Историческа среща - Ким Чен-ун посети Южна Корея

Севера и Юга заговориха за обединение

Северна и Южна Корея днес пишат история. „На Корейския полуостров няма да има повече война“, декларираха двамата държавни лидери и се прегърнаха. Ким Чен-ун и Мун Дже-ин обърнаха нова страница и се заклеха да работят за „пълно изчистване на полуострова от ядрени мощности“.

Двете Кореи обявиха, че ще работят с Китай и САЩ тази година, за да обявят официален край на Корейската война от 50-те и ще търсят споразумение за "постоянен" и "стабилен" мир. Ким Чен-ун  пресече границата рано тази сутрин и стана първият севернокорейски лидер, стъпил в Южна Корея след края на войната. Лидерите на двете държави се здрависаха през демаркационната линия, разделяща полуострова.

С широки усмивки, приятелски ръкостискания и топли прегръдки двете враждуващи доскоро страни дадоха ясен знак, че старите вражди могат съвсем скоро да отидат в историята. Съвсем забравени изглеждат тестовете на ядрено оръжие и заплахите, които валяха от Север. Освен край на ядреното въоръжаване  Ким Чен-ун и Мун Дже-ин си обещаха „временното примирие“, в което в момента е Корейската война да се превърне в мирен договор.

Освен това „демитализираната зона“ между двете държава вече ще се нарича „зона на мира“, семействата, разделени преди десетилетия от войната – да бъдат събрани. В инфраструктурен план двете страни поискаха в кратки срокове през границата да преминават модерни пътища и скоростни влакове.

Двете държави ще излизат под един флаг и в спортни състезания – както беше на Зимните олимпийски игри.