Столичният архитект: София трябва да намери своето място за високите сгради

Предложени са варианти, които да изтеглят високото застрояване в периферията на града

Главният архитект на София Здравков Здравков призова да се намери решение на казуса със строежа на 44-етажна сграда в квартал "Стрелбище". Заради отказа си да задвижи проекта, за да запази зеления терен, Здравков беше глобен от Върховния административен съд с 13 000 лева. В студиото на БНТ той предложи проблемът да се реши с разговори с инвеститора, или с прекратяване на решението. Здравков благодари на столичните общински съветници, които решиха да платят глобата вместо него в знак на солидарност.

"Инвеститорът поисква един акт, макар и незаконосъобразен - дори в момента когато е поискан към 2007 година, той е незаконосъобразен - обаче в същото време аз имам разпореждане "Издайте ми искания акт в 14-дневен срок". Така че аз, за да свърша съдебното решение, трябва да свърша поредица от закононарушения. Волята на Общинския съвет към 2009 година казва ясно и категорично: "Този терен става част от зелената система на града" и изпадам в ситуация, в която не изпълнявам съдебно решение и ме глобяват по 500 лева на седмица. Наистина трябва да се намери трайното решение на този казус", обясни столичният архитект.

Главният архитект обясни още, че като администрация имат желание в града да се спазват ясните параметри на плана от 2007-а и в последствие и от 2009 година. В него е постановено за всяка една зона колко може да бъде застроявано и като ограничение като височини, като плътност, като интензивност. Създадени са механизми, за да не се претоварват параметрите, постановени от плана за 2009 година.

Предложени са варианти, които да изтеглят високото застрояване в периферията на града. Законодателят е възприел правилното решение да създаде възможност за създаване на такива зони, а със следващо изменение на общия устройствен план да се дефинират ясно къде ще бъдат тези места, за да не се провокира спекула с недвижими имоти.

"София трябва да намери своето място за високите сгради, защото в 21-и век високото строителство е факт. Високото строителство има своите качества, но то трябва да намери своето място в града, така че да не създава всички останали проблеми - гледката към Витоша, транспортно-комуникационни проблеми", коментира Здравков.

Според архитекта, ние нямаме навик да живеем в една такава висока сграда. Той обясни, че задължението е да има за всеки един апартамент паркомясто. В големите сгради има предпоставка да попаднем в задръстване в блока си. Арх. Здравков е убеден, че времето ще покаже, че създаването на високи сгради само с една функция е грешка. "Съвременната тенденция в развитието на кулите е една мултифункционалност", уточни той.