Герджиков: Само съд може да отстрани Иванчева от длъжност

Мисия София

03-05-2018, 08:57

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Клисуров подава оставка като и.д. кмет на „Mладост“, няма кой да му я приеме

В случая Клисуров или трябва да изпълнява функциите на кмет, или "да се разбере със своя работодател"

Казусът с оставката на и.д. кмет на "Младост" не е толкова прост, колкото изглежда на пръв поглед, обясни в ефира на БНТ Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет. Той обясни, че според него и.д. кмет на "Младост" Владимир Клисуров трябва да подаде оставка "пред човека, пред институцията, която го е избрала".

"Когато е станал част от екипа на г-жа Иванчева, той не е избиран от Столичния общински съвет", допълни той. "Той трябва там да подаде оставка, защото неговият работодател е г-жа Иванчева", коментира Герджиков.

Елен Герджиков обясни, че Иванчева е действащ кмет и че тя не е отстранена от длъжност от съда. "Само българският съд може да я отстрани от длъжност със свое решение. Това не се е случило, което означава, че тя е действащ кмет и има всички правомощия. Освен това съвсем официално в официално заявление до кмета на Столична община тя уведоми, каквато е и процедурата, че излиза в отпуск - платен, и в същото уведомление посочва за свой заместник г-н Клисуров", поясни той.

Герджиков подчерта, че в случая Клисуров или трябва да изпълнява функциите на кмет, или "да се разбере със своя работодател". "Да влезе в контакт с нея, да се разберат какви са възможностите", коментира той.

По случая "Иванчева" Герджиков коментира още, че е рано за основни изводи, органите трябва да си свършат работата и съдът да се произнесе. "тава въпрос за едни изключително много тежки обвинения, ако те се докажат, това ще бъде безпрецедентен случай в най-новата българска политическа история", обясни председателят на СОС.

Той подчерта, че му е направило впечатление липсата на "адекватна политическа реакция". "Говоря за общинските съветници и политическите партии, които бяха редом до г-жа Иванчева в нейната кампания, снимаха се с нея, а сега някои от тях - като партията на г-н Кадиев - се отрекоха за втори път от нея, всъщност я осъдиха преди да бъде осъдена. Други потънаха в пълно мълчание сякаш такъв случай не съществува. Аз не мисля, че това е правилна реакция", поясни Герджиков.

"Може би всички очакват решението на съда, но политическа позиция може да се изрази и преди това", смята той.

Той обясни още, че е имало сигнали, че преписки се бавят и припомни, че Десислава Иванчева е станала кмет при извънредни избори - преди година и половина.

"В началото отдавахме това явление на некомпетентност, неопитност, по всякакъв начин се опитвахме да помагаме на нейния екип. Тя беше канена не веднъж в комисии в Общинския съвет, за да даде обяснение или да получи информация как трябва да придвижи даден юридически казус. По-късно, когато броят на преписките и сигналите набъбна изключително много, стана притеснително", коментира Елен Герджиков.

"Не става въпрос само за забавяне на преписки, става въпрос за объркани документално преписки и липсващи документи", допълни той.