Скрипал отровени с 50-100 гр. "Новичок"

Може да е било внесено като ръчен багаж в самолет

Бившият руски шпионин Сергей Скрилал и дъщеря му Юлия са били отровени с доза от 50-100 грама "Новичок". Това е показало разследването на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО). Според разследващите това е сериозно количество, което няма как да е било ползвано с изследователски цели.

„За изследователски дейности или за защита бихте се нуждали например от около пет до около 10 грама. Но в Солсбъри изглежда е било използвано много повече от това. Не знаем колко точно, но ми съобщиха че може да е било около 50 или 100 грама“, съобщи шефът на ОЗХО Ахмед Узюмджю пред The New York Times.

Узюмджю обясни, че нервният агент е изключително устойчиво вещество. „Не се влияе от метеорологичните условия. Това всъщност обяснява факта, че успяхме да го идентифицираме след значителен период от време. Установихме още, че веществото е било във висока концентрация“, каза той.

100 гр. новичок реално като количество е около 100 мл. Това е и максимално количество течност, което може да бъде внесено като ръчен багаж в самолет.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен