Европа говори отново за Марсилия

Жокерът Роландо прати марсилци на финал за Лига Европа в Лион

Европа говори отново за Марсилия. Най-големият отбор на Франция бе изведен до финал за Лига Европа в Лион от отличния треньор Руди Гарсия.


Похвала заслужват и съперниците на марсилци от Ред Бул Залцбург. След като елиминираха Реал Сосиедад, Борусия Дортмунд и Лацио бяха на път да поднесат изненадата и да отстранят Марсилия. Не случайно в групите на Лига Европа направиха 0:0 на "Велодром" и спечелиха с 1:0 в Залцбург.

Явно френските футболисти заминаха за Залцбург по-спокойни отколкото трябваше след уж успокоителния аванс от 2:0 на "Велодром". Австрийския отбор показа характер  и докара мача до продължения като в редовното време победи с 2:0. Домакините имаха много изгодни възможности за трети решителен гол. А вратарят на Марсилия Йоан Пеле ще се  помни с невероятното спасяване с протегната дясна ръка  на шут от три метра.


Четири минути преди края на продълженията и неизвестността от дузпите дойде развръзката в полза на Марсилия. Треньорът Руди Гарсия бе пуснал в игра резервата Роландо. След центриране от корнер той бе оставен непокрит и отбеляза технично така важното попадение, което прати Марсилия на финала в Лион, който ще се играе на 16 май.

Невероятната публика на марсилци бе точно зад тази врата на която техните любимци отбелязаха гола и лумнаха традиционните факли на победата.


Беше припомнено,че най-големия успех на френския клубен футбол, а именно единственото досега спечелване на КЕШ/Шампионска лига от френски тим дойде през 1993 година в мача Марсилия - Милан завършил 1:0 именно при гол с глава на Базил Боли като и тогава топката бе центрирана от корнер.


В интерес на истината мача в Залцбург можеше да завърши в полза на Марсилия още в редовното време. Съдията не се оказа на висота, като тези в полуфиналите от Шампионската лига,които също направиха уникално безобразни грешки. Арбитърът на мача в Залцбург призна гол за Ред Бул, след като преди това имаше засада на австрийския тим. А после не даде дузпа за марсилци след като топката бе спряна с ръка в наказателното поле на домакините.

В крайна сметка всичко завърши повече от добре за Марсилия. Прехваления тим на ПСЖ отдавна отпадна от Шампионската лига и му стана навик да гледа европейските изяви на Марсилия по телевизията.


Досега три пъти френски отбор играе полуфинал в евротурнирите с продължения. Марсилия се оказа единствения тим, който продължава след подобна ситуация на финал. Преди това, през 1987 година Бордо отпада след продължения и дузпи в турнира на КНК от Локомотиве Лайпциг. През 1993 година пак след продължения и дузпи в турнира за Купата на УЕФА Оксер отпада от Борусия Дортмунд.


За Марсилия това е пети финал в славната история на този велик френски клуб. Отборът има два финала за КЕШ/ШЛ. През 1991 година губи с дузпи финала в Бари от Цървена звезда. През 1993 година печели най-комерсиалния турнир  в Мюнхен след победа с 1:0 над Милан. И както стана дума това е единствения засега френски отбор печелил най-ценното европейско клубно отличие.

Марсилия е на своя трети финал в турнира за Купата на УЕФА,който сега се казва Лига Европа. През 1999 година губи финал в Москва от Парма с 0:3. През 2004 година губи в Гьотеборг от Валенсия с 0:2.


Сега предстои трети финал в този турнир. Този път на стадиона на Лион. Макар,че мача не е на Велодром все пак е на домашна сцена във Франция. Марсилия ще има много тежък мач с Атлетико Мадрид, който елиминира Арсенал след 1:1 в Лондон и 1:0 в Мадрид. Със сигурност Руди Гарсия ще трябва да намери пролука в защитата подготвена от Диего Симеоне. Невероятната публика на Марсилия ще бъде на своя пост и ще помага за спечелването на Лита Европа и директно влизане в групите на Шампионската лига.